latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:25 ⇒ 15:35 | Autor: SRNA

Linta: Tvrdnja o "velikosrpskoj agresiji" očekivani bezobrazluk Kitarovićeve

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je da izjava hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović na obilježavanju hrvatskog Dana državnosti da je Hrvatska bila izložena "velikosrpskoj agresiji" predstavlja pravi, ali očekivani bezobrazluk.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta smatra da pravi bezobrazluk predstavlja i izjava Kitarovićeve da je režim Franje Tuđmana Ustavom koji je donesen krajem 1990. godine Srbima garantovao ustavna prava.

- Navedene bezočne laži ponovljene su mnogo puta od većine hrvatskih političara i drugih javnih ličnosti i ne predstavljaju nikakvo iznenađenje - rekao je on.

Linta je u saopštenju naveo da je dobro poznato da je Hrvatski sabor usvojio 2000. godine sramnu Deklaraciju o domovinskom ratu, u kojoj piše bezočna laž da su Srbija, ЈNA i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku.

Linta ističe da je istorijska istina da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Јugoslaviju, ЈNA i na Srbe u Hrvatskoj i BiH s ciljem stvaranja "velike Hrvatske" po uzoru na genocidnu Nezavisnu Državu Hrvatsku.

- Zbog toga je potpuno jasno da takozvani domovinski rat nije bio nikakav odbrambeni i oslobodilački, već agresivni i osvajački, što potvrđuju brojne činjenice - ocijenio je Linta.

On je podsjetio da je režim Franje Tuđmana nakon dolaska na vlast maja 1990. godine dozvolio povratak preživjelih ustaša, počeo masovno da otpušta Srbe sa posla, tražio da Srbi potpisuju takozvane "izjave o lojalnosti", nasilno ih izbacivao iz stanova, uz prijetnje i fizičke napade.

Tuđmanov režim je, napominje se u saopštenju, vršio sistematsko zastrašivanje, premlaćivanje, otimanje i ubijanje Srba po hrvatskim gradovima, počeo da minira srpske kuće, lokale i poslovne objekte u nizu hrvatskih gradova, dozvolio upotrebu ustaških simbola, pjevanje ustaških pjesama i uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i drugo.

- Јedan u nizu dokaza da se režim Franje Tuđmama odlučio da ratnu opciju i obračun sa Srbima bilo je izglasavanje takozvanog Božićnog ustava 21. decembra 1990. godine, u kome je srpski narod sveden na nacionalnu manjinu i potpuno obespravljen - zaključio je Linta.