latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:15 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

Tegeltija: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH, oštro je reagovao na zaključak Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH kojim se poziva na ostavku kompletnog tijela.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu izvršnu i sudsku. Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTV ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove, izjavio je Tegeltija.

Kako navodi, poslanici parlamenta BiH imaju lak način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru, kroz oba doma Parlamenta, riješe ovog saziva VSTS-a, a to je kroz donošenje novog zakona.

- Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku. Drugi zaključak Predstavničkog doma oko formiranja istražne komisije parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTS je potpuno van nadležnosti parlamenta BiH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa i kao takav potpuno neprovodiv - poručuje predsjednik VSTS-a.

U pogledu zaključka oko donošenja novog Zakona o VSTS, podsjeća Tegeltija, VSTS je prošle godine Savjetu ministara, odnosno Ministarstvu pravde BiH dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTS usklađenog sa peer review preporukama Evropske komisije.