latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:42 | Autor: SRNA

Poslanici protiv izvještaja VSTS - traži se ostavka

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije primio k znanju izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, koji je bio osnova za raspravu ovog doma o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Među usvojenim zaključcima su da VSTS u kompletnom sastavu podnese ostavku, te da se u parlamentarnu proceduru, po hitnoj proceduri, dostave izmjene i dopune zakona o VSTS, kao i da se formira istražna komisija koja bi ispitala rad pravosuđa u BiH.

Predstavnički dom primio je k znanju informaciju Savjeta ministara u tehničkom mandatu o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH sa osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Zbog nepostojanja potrebnog broja glasova poslanika iz Republike Srpske, većina zaključaka predloženih tokom rasprave o migrantskoj krizi nije usvojena i oni su upućeni na usaglašavanje Kolegijmu Predstavničkog doma.

Među predloženim zaključcima koji nisu dobili podršku je i onaj da se na čuvanju istočne granice BiH od nelegalnih prelazaka migranata hitno rasporede sve raspoložive policijske snage i da se permanentno prati kretanje migranata kako bi se smanjio priliv migranata na područje Unsko-sanskog kantona.

Glasanjem je okončan nastavak hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojem nisu prisustvovali poslanici SNSD-a, DNS-a i SP.