latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:44 ⇒ 23:11 | Autor: RTRS

Slučaj "Koprena": MUP Srpske traži preispitivanje rada nadležne tužiteljke

MUP Republike Srpske traži od glavnog republičkog tužioca da promijeni tužioca u predmetu Bojana Koprene, zbog niza nelogičnosti i neadekvatnog vođenja predmeta, saznaje RTRS.

S druge strane, Okružno javno tužilaštvo tvrdi da nema sukob sa MUP-om, ali u saopštenju zamjera medijima i pojedinim policijskim službenicima istupanja u javnosti u vezi sa ovim slučajem. Sve ovo vrijeme ispaštaju članovi porodice Koprena, jer iz ovih institucija dobijaju potpuno različite informacije o sinu, za kojim tragaju već pet godina.

Slučaj Bojana Koprene i dalje zateže odnos policije i Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Kako saznajemo, MUP RS naložio je Policiji da od glavnog Republičkog tužioca, Mahmuta Švrake, zatraži preispitivanje i nadzor nad postupanjem Okružnog javnog tužioca Tatjane Ninković u predmetu "ubistvo" Bojana Koprene i ovaj predmet povjeri nekon drugom tužiocu u Srpskoj.

S druge strane, Tužilaštvo je u saopštenju za javnost navelo da nema nikakvog sukoba policije i Tužilaštva u predmetu Koprena, te da se sve radi u skladu sa Ustavom i zakonima.

- Ni građani, ni pripadnici MUP-a Republike Srpske nisu nikada u medijima komentarisali odluke tužilaštva, a naročito nisu sebi dozvoljavali da vrše analizu prikupljenih dokaza, da iznose svoje mišljenje o njima i da na kraju saopštavaju da je odluka tužilaštva nezakonita i slično. Ovakav neprofesionalan odnos pojedinih policijskih službenika MUP-a Republike Srpske prema jednoj, nadasve, ispravnoj i zakonitoj odluci tužioca, može da stvori utisak kod građana da se policija i tužilaštvo sukobljavaju, a što naprosto nije tačno - navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Skoro pet godina nakon nestanka Banjalučanina Bojana Koprene, MUP i Okružno javno tužilaštvo različito vide dosadašnju istragu. Tužilaštvo je obustavilo istragu protiv Boška i Bogdana Diljevića, protiv kojih, tvrde, nema dovoljno dokaza, dok iz policije uzvraćaju tvrdnjom da izjave tri svjedoka ukazuju da su tog mladića ubila ova braća.

Uprkos dokazima i tvrdnjama policije, Tužilaštvo, odnosno tužilac Tatjana Ninković naložila je istragu protiv postupajućih inspektora u tom slučaju. Disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH još nije donio odluku o prigovoru MUP-a na rad tužioca Tatjane Ninković. U VSTS-u nemaju ni podatake o sličnim primjerima sporova tužilaštava i policije.