latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:54 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

PD PSBiH: Višečasovna rasprava o stanju u pravosuđu

Bez prisustva poslanika SNSD-a, DNS-a Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske nastavljena je, 14. juna prekinuta, druga hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iako je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma - Nebojša Radmanović upozorio da je rad Doma potpuno nelegitiman jer ne prisustvuje devet od 13 srpskih poslanika, gotovo svi predloženi zaključci koji se odnose na stanje u pravosuđu su usvojeni, a oni koji se odnose na migrantsku krizu, kao i predložene mjere stabilizacije prvenstveno u Unsko-sanskom kantonu su ili odbačeni ili će pred Kolegijum doma na usaglašavanje, zbog nedostatka potrebnih glasova iz Srpske.

Višečasovna rasprava o stanju u pravosuđu i ni sat vremena o migrantskoj krizi, najbolje oslikava motive inicijatora hitne sjednice Doma. Ispostavilo se da je video uradak u "slučaju" Alešević koji je i inicirao hitnost rasprave o pravosuđu, mnogo bitniji i hitniji od video snimaka hiljada migranata koji tumaraju, prije svega Unsko-sanskim kantonom.

Kako god, poslanik SDA i dobar znalac istražilaca ratnih zločina, Šemsudin Mehmedović je predložio, a poslanici, među kojima i pet prisutnih iz Srpske predvođeni Mehmedovićevim partijskim kolegom Adilom Osmanovićem, prihvatili zaključak da se od svih članova VSTS-a zatraži ostavka.

Iz SBB-a je stigao i istim omjerom snaga prihvaćen zaključak da Klubovi poslanika formiraju privremenu istražnu komisiju koja bi kroz saslušanje nosilaca pravosudnih funkcija, utvrdila stanje u pravosuđu s posebnim osvrtom na VSTS.

Prihvaćen je i zaključak da Ministarstvo pravde BiH u roku od 30 dana Parlamentu dostavi analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa s mišljenjem Evropske komisije. I mada su cijeli dan bili fokusirani isključivo na pravosuđe, ni pravnici među poslanicima, nisu sigurni da njihovi prijedlozi imaju ustavnu podlogu, prvenstveno zbog toga što je precizno razgraničena nadležnost zakonodavne i sudske vlasti. 

- Ovom inicijativom, bi se prvi put, barem u ova zadnja dva saziva osnovala istražna komisija. Mislim, čak prvi put u istoriji  - rekao je Damir Arnaut, poslanik SBB-a.

HDZ-ov Predrag Kožul, zapitao je "kada se to pravosuđe pokvarilo", jer su najžešći zagovornici postali upravo oni poslanici i partije, koji su sve donedavno u skupštinskim klupama istom tom pravosuđu pružali bezrezervnu podršku.

Podsjetio je na višegodišnju konzistentnost jedino svojih partijskih kolega i poslanika SNSD-a koji su i ranije bili protiv ovakvog pravosuđa. Kožul je zapitao – da li su ovo samo kozmetički zaključci zbog kojih je ova sjednica i održana!?

U zaključke je sumnju iskazao čak i ministar-poslanik Dragan Mektić. Oduševljen što Parlament, kako kaže radi, i nezadovoljan materijalom, a jedan je od predlagača istog, u prepoznatljivom maniru sebe i poslanike pitao je – obavezuju li ovi zaključci nosioce pravosudnih funkcija ili samo, kako je rekao "mlatimo praznu slamu".

Kako god riječi mu je ponestalo kada je na red stigla štura rasprava o migrantskoj krizi. U dvostrukoj ulozi i izvještača i usvajača materijala bavio se tek statistikom. I kroz prizmu nedostatka novca, za migrantsku krizu krivio druge.

- Mi smo stvorili kapacitete u prihvatnim centrima i migranti treba tamo da se nalaze, a ne u parkovima, na javnim površinama - naveo je Dragan Mektić.

Prema Mektićevim pokazateljima od početka ove godine do 25. juna, u BiH je registrovano 10.524 novopridošla migranta. Međutim, više od 17.000 do 19. juna registrovao je samo MUP Unsko – sanskog kantona, tvrdi poslanik Јasmin Emrić.

Međutim, svi prijedlozi zaključaka ili vapaji za pomoć matičnom mu Kantonu za koje je Emrić tražio pomoć kolega – poslanika ili su odbačeni ili će tek na usaglašavanje pred Kolegijum Doma. Među njima i onaj da migrantu budu ravnomjerno regionalno raspoređeni i smješteni na teritoriju oba entiteta.

Za zamjenika predsjedavajućeg Doma Nebojšu Radmanovića cjelodnevni "učinak" poslanika u skupštinskoj sali, čista je zloupotreba.

- Danas na silu pokušavaju da obezbijede legitimitet bez dva sprska Kluba koji broje devet poslanika sa jednim srpskim klubom koji broji četiri poslanika, od kojih su dva već ministri. Dakle, taj rad je potpuno nelegitiman - naveo je Radmanović.

I dok migrantska kriza ostaje briga prvenstveno stanovništva i lokalnih vlasti u Unsko-sanskom kantonu, iz pravosuđa stižu prva reagovanja. Narušena je demokratska podjela vlasti jasan predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija. Zakljičci ni na koji način ne obavezuju Savjet i njegove članove. A da su parlamentarci istinski željeli da riješe probleme u pravosuđu, pa i da se "riješe" ovog sastava Savjeta, mogli su to da učine donošenjem novog zakona, što im i jeste mandat, poručuje Tegeltija.