latinica  ћирилица
27/06/2019 |  15:44 ⇒ 28/06/2019 | 07:29 | Autor: RTRS

Aktivnosti OBA-e urušavaju povjerenje u njen rad

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da posljednja dešavanja u vezi sa prisluškivanjem urušavaju povjerenje u rad Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Ona ističe da nije saglasna sa bilo kakvim mjerama koje izlaze iz okvira zakona - da se pišu, propisuju, potpisuju kojekakvi nalozi, da se prisluškuju politički protivnici, predstavnici medija ili svako ko bi mogao da bude samo na taj način interesantan, a ne prisluškuju oni koji predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju po građane, imovinu, poredak i sve drugo.

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Doboju da su, očito, prioritet mediji i političari iz neke druge strukture u odnosu na njih u OBA, a ne ono što ugrožava ili može da ugrozi cijelu zemlju.

"Postoji mnogo pokazatelja koji ukazuju na to da, zapravo, mi nikada nismo dobili neku relevantnu informaciju kao institucija Republike Srpske, ali jesmo neke druge koje se odnose upravo na ovakve aktivnosti", izjavila je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je ranije da OBA prisluškuje medije u BiH i regionu, navodeći da je 10. aprila pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 u OBA otvoren nalog za obradu medija.

Prema Dodikovim riječima, u dokumentu je navedeno da se vodi obrada "Dnevnog avaza", RTRS-a, "Dnevnog lista", "Nacionala", "Večernjih novosti", "Večernjeg lista", "Kurira" i "Informera", te portala "Poskok" /poskok.info/ i "Dnevno" /dnevno.ba/.