latinica  ћирилица
27/06/2019 |  16:13 | Autor: BETA

Plenković: Izbor Pejčinović Burić za generalnu sekretarku SE uspjeh Hrvatske

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je izbor ministarke spoljnih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić za generalnu sekretarku Savjeta Evrope najveći međunarodni uspjeh zemlje kada je riječ o izboru u međunarodne institucije.
Andrej Plenković - Foto: HRT
Andrej PlenkovićFoto: HRT

- Ovo je najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika Hrvatske u međunarodne institucije - rekao je Plenković na sjednici Vlade.

On je istakao da se radi o "fantastičnom postignuću" na koji svi mogu da budu ponosni.

- Možemo da budemo ponosni na međunarodni položaj i ugled Hrvatske u spoljnopolitičkom smislu, u međunarodnim odnosima i u vrijednostima koje dijelimo - ocijenio je Plenković.

Marija Pejčinović Burić nije bila na sjednici Vlade, jer se nalazi u Strazburu. Na novu dužnost treba da stupi 15. oktobra.

Premijer će uskoro morati da predloži kandidata za njenog nasljednika budući da Pejčinović Burić više neće biti ministarka.

Hrvatski mediji pišu da Plenković razmišlja da to iskoristi za rekonstrukciju Vlade, odnosno za zamjenu ministara čije afere opterećuju rad Vlade.

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strazburu za novu generalnu sekretarku Savjeta Evrope.

Pejčinović Burić će biti druga žena na čelu Savjeta Evrope i prva osoba iz Centralne i Јugoistočne Evrope na toj funkciji.