latinica  ћирилица
27/06/2019 |  18:17 | Autor: sputniknews.com

Politički haos u Prištini, Tači više ne pregovara sa Beogradom?

Kopredsjedavajući tima Prištine u dijalogu s Beogradom Špend Ahmeti saopštio je danas da se povlači s tog mjesta, poslije stava Ustavnog suda da je formiranje te delegacije neustavno i nezakonito, javlja Koha.net.
Tači (Foto:AP Photo/ Visar Kryeziu) -
Tači (Foto:AP Photo/ Visar Kryeziu)

Poslanik Skupštine Kosova Ilir Deda reagovao je na stav ustavnog suda ocjenom da je nakon skoro dvije godine razjašnjeno da ne može biti „dijaloga predsjednika“ (Aleksandra Vučića i Hašima Tačija) i da je „danas uloga Hašima Tačija u dijalogu sa Srbijom završena", prenosi Tanjug.

- Odluka Ustavnog suda koja podriva državnu delegaciju za dijalog sa Srbijom  izuzetno je važna - pojašnjava ko ima mandat da vodi dijalog sa Srbijom. Samo vlada i premijer - objavio je Deda na Fejsbuku.

Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK), koji je pokrenuo inicijativu za ispitivanje ustavnosti formiranja delegacije za pregovore s Beogradom, ocijenio je da poslije odluke Ustavnog suda kosovska vlada i delegacija moraju odmah da podnesu ostavku, prenosi Zeri.info.

Poslanik DSK Avdulah Hoti rekao je na konferenciji za novinare da je sud jasno rekao da je „zakon o dijalogu neustavan“ i pozvao vladu i delegaciju da odmah podnesu ostavke i da se raspišu izbori.