latinica  ћирилица
27/06/2019 |  20:35 ⇒ 22:18 | Autor: SRNA

Mitropolit Hrizostom: Zahvaljujući autokefalnosti SPC Srbi sačuvali identitet

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je večeras u Andrićgradu da je srpski narod opstao i sačuvao svoju postojanost i identitet zahvaljujući autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i napomenuo da nas jubileji pozivaju da se osvijestimo i budemo dobri nasljednici svojih predaka.
Andrićgrad - svečana akademija - Foto: SRNA
Andrićgrad - svečana akademijaFoto: SRNA

- Ovaj jubilej je u funkciji da se kao narod obnovimo, naučimo iz istorije da mi možemo biti kao naši preci. Srpska crkva je stvorila najveće kulturno blago, možda najveće na Balkanu. Stvorila je pismenost, kulturu, sačuvala naš identitet zbog čega možemo biti veoma ponosni ali moramo biti u obavezi da to sve sačuvamo za generacije koje dolaze - da budemo dobri Srbi, da budemo kao Sveti Sava, kao naši episkopi - rekao je mitropolit na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC i uspostavljanja Mitropolije dabrobosanske.

Ističući da slavimo 800 godina od stvaranja onoga što je najvrednije, a to je autokefalnost SPC, mitropolit Hrizostom je istakao da je 800 godina dug period, ali da je za svakog Srbina veliki, jer je kroz taj jubilej srpski narod ušao u sastav velikih pravoslavnih crkava.

On je napomenuo da je 1219. godine SPC dobila autokefalnost koja je izdejstvovana mudrošću Svetog Save koji je otišao u Svetu Goru i tu izmolio autokefalnost srpske crkve u kojoj će se Srbi moliti na srpskom jeziku i to je bila okosnica srpske državnosti.

- Јedina koja nas je sačuvala jeste naša autokefalna crkva i kroz autokefalnost stvorena je čitava struktura srpske crkve, a srpski narod opstao do danas - rekao je on.

Mitropolit je napomenuo da je raseljavanje srpskog naroda fenomen koji traje već dva vijeka, ali da SPC ide sa svojim narodom i čuva ga u svim krajevima svijeta.

- Zahvaljujući autokefalnosti SPC je stvorila književnost, pismenost i kulturu kojom se možemo ponositi - poručio je mitropolit dabrobosanski.

On je podsjetio da se sutra obilježava 630 od Bitke na Kosovu koja, kako kaže, nažalost, i danas traje.

- Srbi se ne mogu odreći Kosova i pristati da im se otme duhovna kolijevka. Svi smo mi odrasli na Kosovu ravnom. Tamo smo rođeni, tamo smo odrasli, tamo smo i danas - rekao je mitropolit u svojoj besjedi.

Besjednik na svečanoj akademiji bio je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić.

U kulturnom programu učestvovali su Hor "Srbadija" iz Bijeljine, Kamerni hor Muzičke akademije za crkveno pojanje iz Istočnog Sarajeva i Hor "Sloga" iz Sarajeva, osnovan 1888. godine.

Na akademiji je učestvovao i renomirani dramski glumac iz Beograda Lazar Dubovac, koji je govorio "Žičku besjedu" Svetog Save i pjesme posvećene osnivanju Crkve i njenom uticaju na srpski narod.

Organizatori akademije su Srpska pravoslavna crkva, Vlada Republike Srpske, opština Višegrad i Andrićgrad.

Svečanosti su prisustvovali načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, načelnici susjednih opština, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, sveštenstvo SPC, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i privrednici iz opštine Višegrad.