latinica  ћирилица
29/06/2019 |  19:15 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Obilježavanje 50 godina postojanja Eparhije diseldorfske i njemačke (FOTO)

Simpozijumom "Srpska pravoslavna crkva u Njemačkoj u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", u crkvenom centru "Sveti Sava" u Hanoveru, nastavljeno je obilježavanje 50 godina postojanja Eparhije diseldorfske i njemačke.

Simpozijum je okupio eminentne učesnike, a veliku pažnju privukao je i u njemačkoj javnosti . Јedan od ciljeva ove manifestacije je i jačanje statusa Srpske pravoslavne crkve u Njemačkoj.

Episkop Diseldorfa i Njemačke Grigorije rekao je da je 50 godina postojanja ove eparhije izuzetno značajan jubilej jer simbolizuje poluvjekovno organizovano postojanje Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Njemačke, koja je za veliki broj ljudi sa naših prostora, postala druga domovina.

Ukazao je na potrebu gajenja otvorenosti bez predrasuda i hrišćanske ljubavi, prvenstveno prema najbližima, a potom i prema drugima, jer je to jedini ispravan put.

- Ovo smatram jedinim ispravnim putem koji nam omogućava da se u pravom svjetlu predstavimo svima onima koji nisu pravoslavni ili uopšte nisu hrišćani - rekao je vladika Grigorije na svečanoj akademiji.

Vladika Grigorije (Foto: RTRS)

Simpozijum "Srpska pravoslavna crkva u Njemačkoj u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", okupio je neke od najeminentnijih profesora teoloških fakulteta u Njemačkoj. Zaključeno je da se Eprahija u prvih 50 godina mijenjala i prilagođavala potrebama srpskog naroda, ali najveći akcenat stavljen je na njenu budućnost.

- Srbi koji žive ovdje su građani ove zemlje, a sa druge strane izazov je da sačuvaju svoje korijene i tradiciju, mislim da će to biti uspješno - naveo je Tomas Bremer, Katolički teološki fakultet u Minsteru.

Trodnevne svečanosti povodom jubileja organizovane su uz finasijsko i materijalno učešće katoličke i evangelističko-luteranske crkve u Njemačkoj, što je potvrda dobre saradnje Eparhije diseldorfsko-nemačke sa ostalim crkvama na ovom prostoru.

Eparhija se, tokom svog pedesetogodišnjeg postojanja u njemačkom društvu pozicionirala kao odgovoran sagovornik po svim pitanjima i dostojan predstavnik srpskoga naroda, sa čime su saglasni svi učesnici i posetioci simpozijuma. Na čelu sa vladikom Grigorijem preduzete su značajne aktivnosti u preciznijem definisanju njenoga statusa i ostvarivanja tzv. prava javnosti, čime bi bilo olakšano funkcionisanje Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj, a njen status podignut na veći nivo.