latinica  ћирилица
03/07/2019 |  18:10 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Ubiru se plodovi prve generacije gradskih baštovana iz Banjaluke (FOTO)

"Praktična bio bašta 3" sedma je od nekoliko edukativnih radionica namijenjenih prvoj generaciji baštovana koji su rezervisali svoju parcelu u okviru projekta "Banjalučke gradske bašte".
Praktična bio bašta 3, Banjaluka - Foto: RTRS
Praktična bio bašta 3, BanjalukaFoto: RTRS

Održaće se 18. jula u 18 časova na prostoru "Banjalučke gradske bašte" u Rakovačkim barama. Ideja da se neiskorišteno gradsko zemljište ustupi građanima, koji bi se bavili bio uzgojem potekla je od grupe građana prije nešto više od godinu dana.

Nakon što su dobili zeleno svjetlo od Grada i adekvatnu lokaciju, ozbiljno su krenuli u realizaciju projekata koje posjećuje sve više učesnika.

- Pored kvalitetne zemlje bila nam je potrebna i voda, kao i to da je lokacija povezana gradskim prevozom i lako dostupna za sve ljude koji žive u gradu. Od Grada smo dobili nekoliko lokacija i kao najbolje izabrano je zemljište u Drakuliću, tačnije u Rakovačkim barama. Na površini od 5000 kvadratnih metaraformirano je 56 parcela površine 60 kvadratnih metara, koje su odmah popunjene - kaže Goran Pivašević jedan od osnivača udruženja građana "Gradske bašte Banja Luka".

Ideja je od početka naišla na odobravanje, ističe predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić. Ne radi se o komercijalnoj proizvodnji već o maloj i edukativnoj – dodaje Talić.

Foto: RTRS

- Banjaluka je među prvim gradovima u BiH koji ima ovakav koncept. Neki od gradova imaju gradske bašte razvijene na privatnoj zemlji, dok drugi na gradskom zemljištu, osim zemlje, nemaju ovakav jasan raznolik koncept. Cilj svega je da osim edukativnog, projekti poput ovog imaju i sociološku komponentu. Posebno me raduje činjenica da je projekat zaživio i da su uključene sve generacije građana, koji će u "Gradskoj bašti" zajedno provoditi vrijeme - rekao je Talić.

Pored razvoja ekološke svijesti kod građana, ovo je prije svega priča o zdravom načinu života, te se svi učesnici u projektu nadaju da će pozitivno uticati na ekološki status Banjaluke, i da će ovu ideju učiniti vidljivom i za druge gradove u BiH i regionu.

Svaki građanin, koji je rezervisao parcelu i potpisao ugovor sa UG "Gradske bašte", dobija potpuno pripremljenu parcelu, vodu za navodnjavanje, alat, mentorsku pomoć i 12 besplatnih radionica na kojima će se edukavati za radove tokom cijele godine.