latinica  ћирилица
06/07/2019 |  08:34 | Autor: SRNA

Vladika Јoanikije: Zakon o slobodi vjeroispovijesti rađen u saradnji sa Tačijem

Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je pripremila crnogorska vlast rađen je u saradnji sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašijem Tačijem i trebalo bi da bude uvod u otimanje manastira i hramova na Kosovu i Metohiji, izjavio je episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije.
Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije - Foto: Novosti.rs
Episkop budimljansko-nikšićki ЈoanikijeFoto: Novosti.rs

Vladika Јoanikije kaže da je i Tači pripremio isti propis po kojem manastiri kao kulturna dobra treba da budu prepisani državi, a u tom smislu je napisan i crnogorski.

- Ukoliko prijedlog zakon bude usvojen u Crnoj Gori nema smetnje da se tako nešto ne uradi i u lažnoj albanskoj državi na Kosmetu. Ovoga puta napadnuto je pravoslavlje i moramo se tome suprostaviti. Onaj ko to uradi danas potvrdiće da je hrišćanin i da brani svoju vjeru - rekao je vladika Јoanikije na predavanju o 800 godina Srpske pravoslavne crkve, održanom u "Srpskoj kući" u Podgorici.

Vladika je ocijenio da je ovaj zakon neustavan jer ne poštuje odvojenost crkve od države.

Prema riječima vladike Јoanikija, iako je ustavom zagarantovana ravnopravnost vjere, vlast je odlučila jedino da oduzima hramove i manastire Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, dok je sa ostalim vjerskim zajednicama potpisala sporazume koji garantuju njihovu imovinu.

- Јedino sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom taj ugovor nije potpisan, nego se njoj prijeti oduzimanjem imovine. To je obična pljačka i nema nikakve veze sa Ustavom, ali ni sa evropskim vrijednostima, kako vlast to kaže, nego toga nigdje u svijetu nema. Јedna partija je odlučila da pravi svoju crkvu i vjeru, što je nezamislivo i nigdje zabilježeno u svijetu - naglasio je episkop Јoanikije.

Crnogorska Vlada je u junu usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti kojim je predviđeno da državna imovina postanu svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice.