latinica  ћирилица
06/07/2019 |  13:16 ⇒ 19:42 | Autor: SRNA

Višković: U Podrinju izvršen najveći zločin nad civilima

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bratuncu da je na području Podrinja izvršen najveći zločin nad civilima Republike Srpske u proteklom ratu.

U obraćanju na obilježavanju 27 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju, Višković je istakao da Vlada Republike Srpske ulaže velike napore kako bi istina o srpskim žrtvama izašla na vidjelo i da bi zločinci odgovarali za počinjena zlodjela.

- Ovdje smo da stanemo uz njihove porodice i još jednom se podsjetimo da pravda nije zadovoljena, a da za zločine niko nije odgovarao. Na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka u odbrambeno-otadžbinsko ratu stradalo je najmanje 2.500 Srba, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo njih 3.500, a 5.400 porodica je ostalo bez imovine - dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, muslimanske snage izvele su desetine mučkih napada na srpska sela i ostavile iza sebe pustoš i smrt, a među stradalima bilo je djece, žena, staraca.

- Najmlađe žrtve bili su četvorogodišnji Aleksandar i njegov dvanaestogodišnji brat Radislav Dimitrijević. Ubijeni su snajperom u pokupšaju da pređu most u Skelanima i spas pronađu u Srbiji - podsjetio je premijer Srpske.

Višković je naglasio da nikada ne smije biti zaboravljeno da je nad srpskim civilnim stanovništvom Podrinja izvršen ogroman i neoprostiv zločin.

- Životi su izgubljeni, imovina opljačkana, sela spaljena, a tijela mnogih nastradalih još nisu pronađena. Nažalost, svjedoci smo umanjivanja srpskih žrtava zbog čega je od velikog značaja da istrajemo u borbi za istinu, odnosno dok počinioci ne budu odgovarali - rekao je Višković.

On je napomenuo da ne smije biti dozvoljeno negiranje srpskih žrtava i selektivan pristup pravdi.

- Žrtve koji je podnio narod Podrinja ne smiju biti zaboravljene, a istinu treba da prenosimo generacijama koje dolaze. Od pravde za srpske žrtve Vlada neće odustati, sve dok zločinci ne budu kažnjeni, a duše stradlih ne nađu mir i spokoj - rekao je Višković i uputio izraze najdubljeg saučešća porodicama staradalih.