latinica  ћирилица
06/07/2019 |  15:55 | Autor: SRNA

Savčić: Svijet nisu interesovale srpske žrtve

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Bratuncu da svijet nisu interesovale srpske žrtve u periodu kada je ratna sreća bila naklonjena muslimanima.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Savčić ističe da ne može 3.500 Srba u srednjem Podrinju da bude ubijeno, a da niko za to ne odgovara, jer to dodaje "so na ranu" i vrijeđa srpski narod.

- Tokom 1992. godine, od prvih srpskih žrtava 20. aprila na izlazu iz Srebrenice prema Bratuncu, pa do januara 1993. godine i zločina u Kravici i Skelanima, uglavnom su bile u pitanju srpske civilne žrtve, koje su bile ogromne - rekao je Savčić u Bratuncu, gdje je prisustvovao obilježavanju 27 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju.

On ističe da se zulum više nije mogao trpiti i da je Vojska Republike Srpske morala da preduzmet ofanzivnu operaciju, oslobodi srpske teritorije i sela i porazi muslimanske snage.

Savčić podsjeća da se, kao i obično, međunarodna zajednica tada stavila u zaštitu muslimanskih snaga i u maju 1993. godine donijela Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom su Srebrenica i Žepa proglašeni zaštićenim zonama.

On napominje da to nisu ostale demilitarizovane zone, kako je bilo predviđeno, jer su iz Srebrenice vršeni napadi.

- Ono što je najtragičnije i zbog čega se moramo okupljati jeste opomena i podsjećanje odgovornih i nadležnih da se moraju procesuirati počinioci zločina nad srpskim narodom - poručio je Savčić.

On kaže da će, dok pravda ne bude zadovoljena, uvijek postojati razlog za suočavanje sa drugom stranom po pitanju istine o ratnim događajima u ovom kraju.