latinica  ћирилица
06/07/2019 |  16:34 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Donatorska sredstva Srbije u Zvorniku za Dom zdravlja

Bijeljina, Lopare i Zvornik donatorska sredstva Vlade Srbije utrošiće na izgradnju sporstkih dvorana, proizvodnih hala, rekonstrukciju i opremjanje objekata javnih ustanova. Podsjećamo da su za 42 lokalne zejednice, nedavno potpisani sporazumi sa Vladom Srpske za realizaciju projekata iz ove donacije, u ukupnom iznosu od 9,3 miliona evra.

Nerazvijenoj opštini Lopare iz donatorskih sredstva Republike Srbije pripalo je 651.000 KM za izgradnju proizvodnih hala. U lokalnoj upravi kažu da su privrednici odmah pokazali interesovanje za raspodjele ovih sredstava.

- Ovdje ima desetak privrdenih subjekata koji imaju preko 50 zaposlenih radnika, proizvode i izvoze. Neki se trenutno proširuju, gradeći nove hale - kaže Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Opštini Zvornik dodijeljeno je nešto više od milion KM. Najveći dio sredstava biće utrošen za rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja.

- Svi znate u kakvom je stanju ova zgrada. Planiramo, prije svega zamijeniti stolariju, urediti mokre čvorove i drugo. Za taj projekat predviđeno je 500.000 evra - rekao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

100.000 evra namijenjeno je za završetak rekonstrukcije sportske sale gradske osnovne škole.

- Time ćemo zaokružiti rekonstrukciju škole i stvoriti idealne uslove za rad učenika i nastavnika OŠ "Sveti Sava" u Zvorniku - navodi Radomir Petrović, direktor škole.

I u Bijeljini će donatorska sredstva od 500.000 evra iz Srbije, uložiti u školske sportske dvorane.

- Zaključen je sporazum između Ministarstva finansija Srpske i grada Bijeljina, kome će ta sredstva biti usmjerena na izgradnju dvije sportske sale u dvije škole – Gimnaziji "Filiš Višnjić" i u srednjoj školi u Velikoj Obarskoj - ističe Predrag Petričević, načelnik Odjeljenja za stmabeno-komunalne poslove grada Bijeljina.

Vlada Srbije odobrila je 9,3 miliona evra za 42 lokalane zajednice u Republici Srpskoj kao jednokratnu pomoć na osnovu Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srpske i Srbije.