latinica  ћирилица
06/07/2019 |  16:59 ⇒ 19:05 | Autor: klix.ba

Akcija "Tebra": Dvije osobe prebačene iz Sipe u Tužilaštvo BiH (VIDEO)

Dvoje uhapšenih na području Ljubuškog u velikoj policijskoj akciji "Tebra", koja je provedena na području Hrvatske i BiH, predati su danas u nadležnost Tužilaštva BiH.

Identitet muške i ženske osobe, koji su nakon kriminalističke obrade u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH danas prebačeni u Tužilaštvo BiH, nije poznat.

Za njih će, nakon saslušanja, postupajući tužilac predložiti pritvor, javlja portal "Kliks".

Kako su naveli iz Sipe i MUP-a Hrvatske, akcija "Tebra" je bila složena i prethodila joj je višemjesečna istraga usmjerena prema više osoba u dvije zemlje, za koje postoje osnovi sumnje da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, od kraja 2018. godine do danas, vršili neovlašteni promet različitih vrsta opojnih droga iz Albanije, preko Crne Gore u BiH i Hrvatsku s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, SIM i memorijskih kartica, pet komada automatskog vatrenog oružja, veća količina municije raznog kalibra, 10 okvira za automatsku pušku, četiri električna detonatorska upaljača, dvije kamuflažne kamere sa antenom i ručna radio veza.

U jučerašnjoj akciji zaplijenjeno je 500 kilograma droge, od toga oko 200 kilograma skanka u Hrvatskoj i 300 kilograma narkotičkih sredstava u BiH.

Na području Hrvatske uhapšeno je 20 lica od kojih je 10 iz Zagreba, šest iz Splita, te po dva sa Raba i Korčule.

Neki od njih poznati su policiji po ranijim djelima krijumčarenja droge.

Ispitivanje ovih lica nastavljeno je jutros u USKOK-u, nakon čega će uslijediti određivanje istražnog zatvora.