latinica  ћирилица
06/07/2019 |  18:35 ⇒ 07/07/2019 | 12:35 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od teških zločina nad Srbima srednjeg Podrinja

Žrtva koju su podrinjski Srbi iz biračke regije i sa područja Bratunca podnijeli za stvaranje Republike Srpske, ne smije biti zaboravljena – poruka je sa obilježavanja srpskog stradanja iz Bratunca.

U narednom periodu, u Bratuncu će biti izgrađeno centralno spomen-obilježje, u znak sjećanja na više od 3.500 Srba, ubijenih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Zločinci do danas nisu kažnjeni - rečenica je koja se 27 godina ponavlja u Bratuncu, na obilježavanju stradanja više od 3500 Srba.

U biračkoj regiji i okruženju, tokom rata, ubijani su vojnici, civili, žene, djeca, starci, samo jer su bili Srbi.

- Najmlađa žrtva bili su četvorogodišnji Aleksandar i njegov 12-ogodišnji brat Radislav Dimitrijević, koji su ubijeni snajperskim hicima u pokušaju da pređu most i nađu spas u Srbiji, na mostu u Skelanima - rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

- Ako je ovdje u zgradi, 100 metara odavde poginulo dijete, 500 metara odavde djevojka od 16 godina, majka idući s posla na stepenicama poginula – jesu to civilne žrtve? Nikada to neće da priznaju - istakao je načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović.

BH i međunarodna javnost o zločinu nad Srbima u srednjem Podrinju skoro tri decenije ćuti.

Obilježavanje stradanja podrinjskih Srba međunarodni predstavnici ne posjećuju, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, osim predstavnika Rusije, koji svih ovih godina odaju počast srpskim žrtvama. I po tome, se kaže Dodik, vidi koliko je pravda u BiH selektivna.

- Evo nas na mjestu strašnog zločina gdje su samo žrtve dobile ime. Imena zločinaca zvanično nisu poznata, imena nalogodavaca nisu poznata, iako je od rata prošlo 24 godine. Iako svi zvanično znamo ko su oni - naglasio je Dodik.

Iskrivljena percepcija rata u BiH širenjem propagande van njenih granica, označavajući Srbe kao dežurne krivce, a sve ostale kao žrtve, do danas nije ispravljena, poručili su zvaničnici Srpske u Bratuncu.

- Koliko je ta slika netačna, govore i činjenice da su prvi bratunački Srbi ubijeni na samom početku rata - rekao je Dodik.

- Danas znamo da je samo '92, na početku samog rata, ovdje na ovom prostoru već bilo ubijeno 1.000 Srba, od strane muslimanskih oružanih vojnih snaga, za koje je svijet pravio predstavu kako nisu naoružani, kako su navodno jadnici - dodao je predsjedavajući Predsjednišva BiH.

U narednom periodu biće izgrađeno centralno spomen-obilježje stradalima u Podrinju, koje će, kaže načelnik Bratunca, biti podsjetnik za sve generacije koje dolaze, kroz kakvu golgotu su prošli njihovi sugrađani.

Ne smije se zaboraviti da su Srbi branili svoja ognjišta, poručio je predsjednik Vlade Srpske, Radovan Višković.

- Zbog toga, oni koji su dali najvrjednije što su imali, svoj život, ne smiju nikada biti zaboravljeni, a institucije Srpske će zauvijek braniti slobodu koju su osvojili, Republiku Srpsku - rekao je Višković.

Ovdje smo da se sjetimo svih onih čiji su životi silom ugašeni, da stanemo u ovaj dan uz njihove porodice i prijatelje, te da sa ovog mjesta još jednom podsjetimo da pravda nije zadovoljena i da za ove zločine niko nije odgovarao.

Ne zaboravljaju bratunačke, podrinjske žrtve samo međunarodni predstavnici i bh. pravosuđe, nego i neki Srbi, što je neoprostivo – poručio je načelnik Bratunca.

- Mnogo vremena smo propustili. Ali moram da kažem, stalno iste ljude viđamo ovdje. Kako može Dodik da dođe. Neki kažu – vruće je. Pa ne može u julu padati snijeg - navodi Mlađenović.

Zaboravu se ne smije prepustiti žrtva podrinjskih Srba i njihov zalog koji su ugradili u temelj Srpske, poruka je sa komemoracije.

Istaknuto je takođe da se protiv zaborava jednako moraju boriti svi predstavnici Srba, ne samo u Srpskoj, nego i BiH.