latinica  ћирилица
07/07/2019 |  10:23 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Davidović: Zaštitu žrtava porodičnog nasilja podići na viši nivo

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je Srni da zaštitu žrtava porodičnog nasilja treba podići na viši nivo procjenom rizika i time što će svako nasilje u porodici biti tretirano kao krivično djelo, što će biti definisano novim izmjenama zakona iz te oblasti.
Sonja Davidović - Foto: SRNA
Sonja DavidovićFoto: SRNA

Davidovićeva je ukazala na veliku važnost procjene rizika da bi se spriječilo ponavljanje nasilja.

Prema njenim riječima, po svakoj prijavi nasilja u porodici procjenjuje se rizik od ponavljanja i u skladu sa tom procjenom se planira preduzimanje potrebnih radnji i mjera s ciljem sprečavanja da se nasilje ponovi i da žrtva bude zaštićena.

Davidovićeva je objasnila da je procjena rizika najčešće prva karika u lancu prijavljivanja i samim tim osnov za aktiviranje i ostalih učesnika u postupku sprečavanja nasilja i zaštite i podrške žrtvi.

Procjenu rizika, dodala je, vrši nadležni policijski službenik, specijalno obučen da interveniše u situacijama porodičnog nasilja.

- Nadležni policijski službenik dužan je da procjenu rizika dostavi centru za socijalni rad, da se upozna sa detaljima i, po potrebi, preduzme proaktivne mjere. Iz istog razloga procjena se dostavlja i nadležnom javnom tužiocu - rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je navela da je izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici propisano ko može podnijeti prijedlog za izricanje zaštitnih mjera, a dopunjen je i član zakona u kome je dato ovlaštenje ministru unutrašnjih poslova da donese pravilnik kojim će se bliže urediti postupak i način procjene rizika.

Primjena Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti od nasilja u porodici odgođena je do 1. januara 2020. godine da bi svi zakonski propisi, koji tretiraju ovu pojavu, bili usklađeni kako bi zaštita i prava žrtava nasilja u porodici u potpunosti bila ostvariva.

- Odgovor zakonodavca na društveno neprihvatljive radnje nasilja u porodici i sankcionisanje učinioca nasilja ostvaruje se primjenom Krivičnog zakonika Republike Srpske, te je potrebno izmjeniti član 190. ovog zakonika kojim je propisano da je za postojanje krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici neophodno postojanje povrede fizičkog ili psihičkog integriteta žrtve - rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala i da izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, žrtve nasilja dobijaju adekvatniju i pravovremenu pomoć i podršku dodatno unaprijeđenu u skladu sa međunarodnim standardima.

Vlada Republike Srpske prošle sedmice je na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.