latinica  ћирилица
07/07/2019 |  12:06 ⇒ 12:07 | Autor: SRNA

Špirić: Zvizdić želi da na kredit uvede BiH u EU

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić smatra da se predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izmorio do te mjere da ne zna ni zvanične podatke institucija na čijem je čelu u vezi sa brojem osoba koje su platu primile iz budžeta institucija BiH.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić je pojasnio da je Ministarstvo finansija i trezora na njegov zahtjev dostavilo podatke o broju isplaćenih plata u septembru 2018. godine i u maju ove godine, iz kojih se jasno vidi da je broj osoba koje su platu primile iz budžeta institucija BiH veći za 583.

On kaže da je podatke dobio zvanično ovjerene i sa potpisom ministra finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vejkoslava Bevande.

- To što Zvizdić, rekorder po broju istovremenih i nespojivih izvršnih i zakonodavnih funkcija ne vjeruje tim podacima i što javnost zamajava samo brojem državnih službenika, može proći u njegovoj mahali, ali ne i kod onih koji znaju šta su javne finansije - rekao je Špirić Srni.

On je dodao da iz budžeta platu primaju i državni službenici i vojnici i zaposlenici i policajci, te da su svi oni dio državnog aparata koji je sve veći.

Špirić je najavio da će kao član kolegijuma Doma naroda podatke o broju zaposlenih tražiti i za juni i dostaviti ih javnosti.

- Ambiciozno Zvizdićevo poređenje sa mnom i vremenom dok sam ja bio predsjedavajući u tehničkom mandatu samo potvrđuje da je mnogo manje ljudi zaposleno za vrijeme dok sam ja bio predsjedavajući - rekao je Špirić.

On kaže da je jedina sličnost što je njegov tehnički mandat potrajao dugo iz istog razloga - zbog SDA koja mijenja partnere, negira izborne rezultate i bori se za kantonalne vlade i federalne resurse, a ne za BiH.

- Zvizdić je trebalo da zna da sam podnio ostavku u sred mandata iz principijelnih razloga, a on kabinet napušta samo da bi otputovao o trošku države, a ne zna se ni koga predstavlja. Vraća se slavodobitno da kaže da je Savjet ministata BiH u tehničkom mandatu kredibilan partner za EU, odakle stiže 100 miliona grant sredstava, a ne govori da te donacije prate nekoliko milijardi kredita i kamate evropskih banaka, što nije njegova zasluga već ustaljena praksa - rekao je Špirić.

On kaže da je Zvizdić izgleda nada da će BiH na kredit ući u EU.

-Pošto tvrde da im je stalo do budućnosti ove zemlje, jedini spas za BiH je da se konačno održe stranački izbori u SDA i da sačuvaju pozicije u javnim preduzećima u Sarajevskom kantonu ili pašaluku. Možda nas tada poštede pametovanja, uzaludnih putovanja, podmetanja, platformi i raznih saveza - rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je juče, govoreći o broju zaposlenih u institucijama BiH, da je od novembra prošle do juna ove godine zaposleno 127 lica, a dužnosti razriješeno 56.