latinica  ћирилица
07/07/2019 |  14:50 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Moskva poziva Teheran na uzdržanost

Rusija shvata razloge zbog kojih Iran povećao nivo obogaćenja uranijuma, ali traži od Teherana da se uzdrži od postupaka koji bi mogli da zakomplikuju situaciju u vezi sa nuklearnim sporazumom, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
Moskva - Foto: ilustracija
MoskvaFoto: ilustracija

- Shvatamo korake koje je preduzeo Iran i razloge zbog kojih to čini. Pozivamo Iran da se uzdrži od daljih postupaka koji bi mogli dodatno zakomplikovati situaciju u vezi sa nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama - naglasio je Uljanov.

Prema njegovim riječima, odluka Irana za povećanje obogaćenja uranijuma na viši stepen nije neočekivana, jer Teheran djeluje na transparentan način.

On je istakao da će u narednih nekoliko dana biti moguće utvrditi do koje mjere je Iran povećao obogaćenje uranijuma, jer će inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju podnijeti izvještaj odboru na posebnoj sjednici 10. jula.

Uljanov je dodao da još ima prostora za nastavak diplomatskih napora.

Iran je nešto ranije saopštio da će smanjiti svoje obaveze prema sporazumu potpisanom sa svjetskim silama 2015. godine tako što će podići stepen obogaćenja uranijuma.

Iranski zvaničnici su na konferenciji za novinare najavili da će Teheran svakih 60 dana nastaviti sa smanjenjem poštovanja obaveza, ukoliko države potpisnice sporazuma ne zaštite Iran od američkih sankcija.

Uranijum obrađen do čistoće od 3,67 odsto pogodan je za stvaranje električne energije i to je maksimalni nivo dozvoljen sporazumom.

Obogaćenje do 90 odsto uranijum stavlja u poziciju za proizvodnju nuklearnog oružja.