latinica  ћирилица
07/07/2019 |  19:59 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

OC Јahorina planira investicije od 33,4 miliona KM

Ovog ljeta, Olimpijski centar Јahorina planira investicije od 33,4 miliona KM. I dalje se investira u zimske, ali sve više i u ljetnje turističke sadržaje. Lokacije na Јahorini primamljive su i drugim investitorima.

Gondola "Partizan" polaziće sa lokacije nadomak tehničke baze Olimpijskog centra. Vrijednost prve kabinske uspinjače, koja bi trebalo da bude u pogonu do 1. decembra, iznosi 16 miliona KM. Tri minuta vožnje od polazne stanice, 36 kabina koje primaju deset putnika, atraktivno i zimi i ljeti.

- Birali smo trasu koja je najmanje izložena vjetru i namjera je bila da rasteretimo centralne staze - plato Poljice gdje su uvijek najveće gužve - navodi Sanja Čeremidžić, portparolka OC Јahorina.

Dejan Ljevnajić, direktor OC Јahorina kaže da će Centar uložiti vlastita sredstva u ljetnje sadržaje, dok će za pojedine projekte, poput gondole ili ski lifta koristiti kreditna sredstva.

Novi ski lift ostaće na staroj lokaciji na Poljicama, ali će biti savremeniji i brži, staza duža i osvjetljena za noćno skijanje svih pet kilometara. Upotpunjuju se i ljetni sadržaji.

- Novi sadržaj je teretana na otvorenom, odlična za rekreativce i profesionalne sportiste. Takođe, tu je i bob na šinama, te alpin koster do kraja sezone dug 2,5 kilometra - navodi Čeremidžićeva.

Predstoji i ambijentalno uređenje jezera, pored kojeg se gradi restoran. Trasirani su kilometri novih staza. Nakon osnježavanja zima nikom nije bauk, a i ljeta na planini sve su poželjnija.

- Zahvaljujući vještačkom osnježavanju i investicijama koje su bile proteklih godina, mi već imamo rezervacije, što se u ovo doba nije dešavalo - kaže Aleksandar Prović, hotelijer.

Ljevnajić ističe da novi investitori dolaze na Јahorinu.

- Traže se lokacije i gradiće se, mogu slobodno reći, veći broj hotela i smještajnih kapaciteta - dodaje on.

Iz Olimpijskog centra apeluju da se poštuju urbanistički planovi i da se, da planina ne bi postala prenaseljena, izgradnja hotela i pansiona premjesti u Pale. Nakon zimskih rekorda i prvi vikend ljetnje turističke sezone sa dvije hiljade vožnji šestosjedom, obećava, investicije će se isplatiti.