latinica  ћирилица
07/07/2019 |  21:12 ⇒ 21:24 | Autor: Nezavisne

Zbog opasnih pritvorenika KPZ Banjaluka nadziru duge cijevi

U Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka na Tunjicama pojačane su mjere bezbjednosti, dok su pripadnici MUP-a Srpske s dugim cijevima angažovani na spoljnom obezbjeđenju zatvorskih objekata, saznaju Nezavisne.
KPZ Tunjice - Foto: RTRS
KPZ TunjiceFoto: RTRS

Izvor Nezavisnih, upućen u razloge ovih mjera, podsjeća da u posljednje vrijeme na Tunjicama iza brave boravi više lica za koje se vjeruje da su opasna, te da je ovakav potez bio očekivan.

- Podsjetiću vas, u pritvoru su, između ostalih, Emilio Baldo i doskoro odbjegli Benedi Đukanović, koji su uhapšeni zbog brutalnog ubistva banjalučkog privrednika Slaviše Krunića i njegovog saradnika Žarka Pavlovića - ističe sagovornik Nezavisnih.

Tu, prema njegovim riječima, spisak nije konačan, jer su u pritvorskoj jedinici, između ostalih, i Goran Јeličić, policajac iz Kozarske Dubice, osumnjičen da je prije 14 godina svirepo ubio dvadesetosmogodišnju sugrađanku Irenu Predojević.

- Osim toga, u pritvoru je i Miljan Vujović, Bilećanin za kojim je bila raspisana potjernica zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa ubistvom Petra Bajčetića, vlasnika kafića NN u Bileći - pojašnjava izvor.

Osim toga, podsjeća, u pritvoru je i četvorka optužena za filmsku pljačku 617.000 KM na auto-putu Banjaluka-Gradiška, odnosno bivši specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te civil Oleg Banda, koji im je, po optužnici, bio saučesnik.

Ta i još neka imena su, dodaje, razlog zbog kojih su iz KPZ Banjaluka zatražili od MUP-a asistenciju, a koja se odnosi na spoljašnje obezbjeđivanje zatvora.

- MUP Srpske je procijenio da je taj zahtjev i te kako opravdan, tako da policajci obezbjeđuju prostor oko zatvora - pojašnjava on, dodajući da je ova mjera na snazi već desetak dana.

Ovaj izvor dodaje da je prije nekoliko dana u KPZ Banjaluka održan sastanak predstavnika ovog zavoda i MUP-a Srpske, Agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH i Sudske policije Republike Srpske.

- Spomenute su i ove povećane mjere bezbjednosti, a jedan od zaključaka jeste i da je dobra saradnja KPZ-a sa svim agencijama u Srpskoj i BiH - zaključuje.

Podsjetimo, kada je Benedi Đukanović dovođen u Okružni sud u Banjaluci radi određivanja pritvora, i tada su na snazi bile povećane mjere bezbjednosti - na sebi je imao pancirni prsluk, baš kao svojevremeno i serijski ubica iz Kozarske Dubice Goran Kotaran.

Veliki broj policajaca, od čega ih je dio takođe bio zaštićen pancirima, a neki su u rukama imali i duge cijevi, u stopu je lisicama vezanog Đukanovića pratio do sudnice, gdje je doskorašnjem najtraženijem bjeguncu potom određen pritvor.

Prijeti im "srpski Alkatraz"

U KPZ Banjaluka imate brojne pritvorenike za koje se opravdano može reći da su izuzetno opasni i, ukoliko budu osuđeni, sasvim sigurno je da će biti smješteni u KPZ Foča, kaže sagovornik Nezavisnih.

- To je ustanova gdje imate poseban režim čuvanja osuđenika i nije slučajno što taj zatvor mnogi zovu "srpski Alkatraz" - ističe izvor Nezavisnih.