latinica  ћирилица
07/07/2019 |  21:51 | Autor: SRNA

Zatvoren Sajam knjiga u Andrićgradu

Uručivanjem nagrada u Andrićgradu večeras je zatvoren 4. Sajam knjiga.
Andrićgrad: Uručivanjem nagrada završen Sajam knjiga - Foto: SRNA
Andrićgrad: Uručivanjem nagrada završen Sajam knjigaFoto: SRNA

Nagrada za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj dodijeljena za "Knjigu Petra Kočića", koju je priredio Duško Pevulja, a objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva.

Nagrada za izdavački poduhvat godine u Srbiji dodijeljena je za knjigu "Kosovo i Metohija u politici velikih sila 1896-1908" Vesne Zarković, čiji je izdavač Institut za srpsku kulturu iz Prištine sa prebivalištem u Leposaviću.

Specijalnu nagradu Sajma knjiga u Andrićgradu dobila je knjiga "Istraga predaka" srpskog pjesnika i esejiste Ivana Negrišorca, koja predstavlja udruženi izdavački poduhvat Književne zadruge srpskog nacionalnog vijeća i Fondacije "Grupa sever".

Nagrade je dodijelio pisac Goran Petrović, koji je dobitnik Velike nagrade Ivo Andrić.

- Ovo je prvi put da zatvaram sajam knjiga. Simbolički gledano sajmove knjige ne treba ni otvarati, ni zatvarati. Oni moraju da budu uvek uz nas. Otvoriti knjigu i zatvoriti knjigu ne znači ništa, osim ako se ona ne čita sa razumevanjem i ponovo je čitamo zato što nalazimo nešto što nam je potrebno u životu, zbog čega opstajemo - istakao je Petrović.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović rekao je da je Zavod do sada dobio više prestižnih nagrada, na šta su ponosni, a prisutni su na mnogobrojnim sajmovima.

Književnik Milan Ružić, koji je učestvovao u organizaciji Sajma, rekao je da su programom predvidjeli promociju knjiga različitog žanra.

On je ukazao da Sajam jeste priveden kraju, ali ne i misija Andrićevog instituta kao naučne ustanove, koja za cilj ima kulturno uzdizanje, polemički pristup savremenim i svevremenim temama iz bilo koje oblasti.

- Andrićev institut može da vam obeća da ćete ovdje uvijek moći da se sklonite od rijalitizacije društva, nekulture i navale progonitelja umjetnosti i nauke - istakao je Ružić.

On je podsjetio da je Andrićev institut tokom trajanja Sajma knjiga u Andrićgradu ponovo bio domaćin studentima književnosti sa univerziteta iz Republike Srpske i Srbije.

Sajam je otvorio francuski pisac Јozef Pontis, u utorak 2. jula, a zemlja gost je bila Francuska.