latinica  ћирилица
08/07/2019 |  08:59 ⇒ 13:22 | Autor: sputniknews.com

Vučić: Nema nikakve ponude Amerikanaca o razgraničenju

- Nema nikakve ponude Amerikanca o razgraničenju - rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug:/Dimitrije Gol) -
Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug:/Dimitrije Gol)

Komentarišući izjavu bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera da bi Beograd i Priština trebalo da "zgrabe" opciju razgraničenja dok je u ponudi, Vučić je naveo da nikakva ponuda Amerikanaca nije na stolu.

On je rekao da ne krije da bi volio da se postigne trajni mir sa Albancima, ali i da nije siguran koliko je to realno.

- Uvijek sam govorio da je to pitanje za Srbe i Albance, da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili - rekao je Vučić gostujući u jutarnjem programu RTS-a.

Navodi da su Amerikanci uvek bili uključeni u pregovore i da bez njih, Rusa i drugih sila teško da može da se dođe do rješenja.

„Ali kako da dođe do rešenja ako neko kaže 'morate da nas priznate u okviru ovih granica i to je jedino rešenje'? Pre toga pravili su granice na račun Srbije kako su hteli. Na to ni oni ni zapadni deo javnosti nemaju odgovor i kažu – terajte dalje“, rekao je Vučić.

Govoreći o stavu Vašingtona prema Kosovu rekao je da su Trampovi saradnici otvoreniji za različita rješenja, jer oni nisu podržavali nezavisnost, ali naveo je da postoji drugi blok, "duboka država", koji se i dalje drže čvrsto pritiska na Srbe i kojima je Srbija za sve kriva.

Komentarišući informacije da bi SAD mogle da se od septembra uključe u rješenje kosovskog problema, Vučić primjećuje da su Amerikanci uvijek bili uključeni u taj proces i da će se, bez Amerikanca, Rusa i drugih sila, teško doći do bilo kakvog rješenja.

Upitan šta za njega lično predstavlja Kosovo i Metohija Vučić je kazao da je to važna teritorija, i dodao - Ali mnogo važnije od teritorije je da tamo žive naši o kojima moramo da vodimo računa, da se izborimo za njihov opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Na pitanje da li bi smatrao ličnim porazom ako za vrijeme njegovog mandata ne bude bilo dogovora sa Albancima, rekao je da to ne bi doživio tako, ali da bi volio trajni mir sa Albancima.