latinica  ћирилица
08/07/2019 |  09:20 ⇒ 09:21 | Autor: SRNA

Radojičić: Most u Docu - najznačajniji projekat

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je Srni da će do kraja ovog mandata početi izgradnja mosta preko Vrbasa u Docu - jedan od najznačajnijih i najskupljih planiranih kapitalnih projekata.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

- Izgradnja mosta počeće do kraja ovog mandata, a do tada će gradske vlasti riješiti imovinsko-pravna pitanja, obezbjediti projektnu dokumentaciju i zatvoriti finansijsku konstrukciju - rekao je Radojičić.

On je istakao da je planirano da do kraja mandata bude izgrađen i novi most u Srpskim Toplicama. 

- Plan je i da bude završen najveći dio velikog vodovodnog sistema "Crno vrelo", vodovod za gornje dijelove Česme, koji treba da obezbijedi vodosnabdijevanje za 20.000 potrošača sa rubnih područja Banjaluke i Prijedora, te završena druga faza obnove pješačke zone u centru grada - napomenuo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, planirano je da do kraja mandata bude izabrano idejno rješenje, izrađena projektna dokumentacija i pronađen partner za izgradnju velikog kongresno konferencijskog centra, sa uključenim hotelom od pet zvjezdica, koji bi Banjaluku promovisao u regionalni centar kongresnog turizma. 

- U oblasti saobraćaja završićemo započetu izgradnju puta od Petrićevca prema Motikama, kao i onaj u Šargovcu. Takođe, biće izgrađeno nekoliko novih kružnih raskrnica, te otvorena nova Poslovna zona "Јelšingrad" - rekao je Radojičić.

Govoreći o predizbornim obećanjima realizovanim tokom ovog mandata, Radojičić je naveo da su u rekordno kratkom roku izgrađene "Eko toplane" - novo postrojenje za proizvodnju toplotne energije na bio-masu, čime je trajno riješeno pitanje izvora toplote za sistem daljinskog grijanja na kojem se nalazi 22.000 domaćinstava. 

- Zahvaljujući ovom projektu, Banjaluka više ne izdvaja novac iz gradskog budžeta za podršku preduzeću "Toplana", a tih gotovo 10 miliona KM, koliko se godišnje davalo za mazut, usmjerava se u neoophodne javne projekte - rekao je Radojičić.

On je najavio rekonstrukciju gradske toplovodne mreže kao sljedeći korak na poboljšanju kvalitete gradskog grijanja.

Kada je riječ o krupnijim projektima iz oblasti saobraćajne infrastrukture, Radojičić je izdvojio izgradnju novog dijela istočnog tranzita, koji je nastavljen poslije 30 godine čekanja zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, dok će za dva mjeseca biti izgrađena još jedna dionica. 

- Osim toga, izgrađena je nova, moderna saobraćajnica od Trapista do Priječana i centralna saobraćajnica u naselju Česma, te pokrenuta izgradnja još dva značajna saobraćajna projekta - izgradnja nove saobraćajnice od Petrićevca prema Motikama i nove, centralne saobraćajnice kroz Šargovac - napomenuo je Radojičić.

On je istakao da su ukupno rekonstruisane i modernizovane 33 saobraćajnice. 

- U nastojanju da se smanje gužve u saobraćaju, izgrađeno je sedam novih kružnih raskrsnica, a planirano je da se izgradi još pet ovakvih raskrsnica - rekao je Radojičić.

On je naveo da je izgrađen i novi most na mjestu nekadašnjeg, dotrajalog Zelenog mosta, te još pet manjih mostova u naseljima Česma, Šargovac, Gradina kod Dragočaja i Priječani.

Kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi, Radojičić navodi da je u protekle dvije i po godine izgrađeno više od 27 kilometara nove vodovodne mreže. 

- U protekle dvije i po godine, obnovljeno je 19 škola na području grada, a pri kraju je dogradnja Osnovne škole `Branko Radičević` na Starčevici, čime će biti riješen višedecenijski problem nedostatka prostora u jednoj od najvećih škola u Republici Srpskoj. Nedavnim rebalansom gradskog budžeta, omogućena su sredstva za obnovu još 16 škola, a ove sanacije biće izvedene tokom predstojećeg školskog raspusta - rekao je Radojičić.

On smatra da je u oblasti kulture, najznačajniji rezultat temeljna građevinska obnova Kulturnog centra Banski dvor, koja je pri kraju, te ulazak u finale za prestižnu titulu "Evropske prijestonice kulture 2024. godine". 

- U ovom mandatu Banjaluka je izradila dokument Strategije razvoja kulture, kao jedina lokalna zajednica u BiH, uz povećana budžetska izdvajanja za projekte iz oblasti kulture - napomenuo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, radeći na razvoju prigradskih naselja obnovljena su i izgrađena četiri društvena doma s ciljem obogaćivanja društvenih sadržaja, a ove godine slijedi sanacija društvenih domova u Mišinom Hanu, Zalužanima, Piskavici i Rekavicama.

Radojičić je rekao i da je, podržavajući pronatalitetnu politiku, uvedeno novo pravilo da se finansijski podržavaju svi validni zahtjevi za vantjelesnu oplodnju, te povećana budžetska izdvajanja za ove svrhe.