latinica  ћирилица
08/07/2019 |  09:22 ⇒ 13:22 | Autor: RTS

Borisov: Nisam dozvolio da Zaharijeva oštro reaguje na Dačićevu izjavu

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da nije dozvolio ministarki spoljnih poslova Ekaterini Zaharijevoj da oštro reaguje na izjave srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, jer, kako je istakao, on "zna koliko je pitanje Kosova bolno za Srbe".

Bojko Borisov je u nedjelju na kongresu vladajuće Gerb stranke u Sofiji, ocijenio da ukoliko se Beograd i Priština ne sporazumiju, neće biti dalje perspektive za region.

Kaže da će Bugarska "pomoći svojoj braći Srbima" i, kako je naveo, na primjer, sljedeće godine biće završena izgradnja auto-puta za Beograd, prenijela je BTA.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u subotu da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, povodom izjave bugarskog premijera Bojka Borisova da novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ne može da se rukovodi stavom Španije o Kosovu, nego da mora da poštuje stav cijele EU o nezavisnosti Kosova.

Dačić je tada rekao i da Borisov ne treba da drži lekcije budućem šefu diplomatije EU.

Prema pisanju BTA, bugarska ministarka Ekaterina Zaharijeva bi trebalo da pozove ambasadora Srbije na razgovor zbog Dačićevog komentara.