latinica  ћирилица
08/07/2019 |  10:45 ⇒ 10:53 | Autor: B92

Kolindin slučaj pred Komisijom za sukob intresa

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje da li će pokrenuti postupak protiv predsjednice Hrvatske zbog mogućeg primanja nedopuštenog poklona.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: AP
Kolinda Grabar KitarovićFoto: AP

Odluku o pokretanju postupka protiv Kolinde Grabar Kitarović, ta komisija bi trebalo danas da donese, a povod je pregled u privatnoj klinici.

Ona je pregled u privatnoj poliklinici u februaru platila 835 evra, a iz računa je vidljivo da je dobila popust veći od 68 evra, što je maksimalni iznos poklona koji smiju da prime državni funkcioneri.

Pregled je izazvao pažnju javnosti. Mediji su pitali zašto je išla u privatnu polikliniku, a ne u državnu bolnicu, kao i ko je platio pregled. Dodatnu pažnju izazvalo je to što je kliniku upravo Grabar Kitarović otvorila dvije godine ranije.

Kitarović je potvrdila da je bila na pregledu, sa objašnjenjem da svake godine radi magnetnu rezonancu dojki i unutrašnjih organa, jer ima genetske predispozicije za rak, a iz njenog kabineta saopšteno je da je pregled platila lično i da je izabrala privatnu polikliniku jer tamo radi ljekar kod kojeg je ranije obavljala preventivne preglede.