latinica  ћирилица
08/07/2019 |  11:34 ⇒ 11:36 | Autor: TANЈUG

Dojče banka u dugovima- otkaz za 18.000 radnika

Dojče banka najavila je danas da će do 2022. godine ukinuti 18.000 radnih mjesta u okviru obimnog restrukturiranja, kako bi preokrenula pad profitabilnosti.
Dojče bank (foto: russia-insider.com) -
Dojče bank (foto: russia-insider.com)

Dojče banka bori se sa regulatornim kaznama, slabim profitima, visokim troškovima i padom cijene dionica. Najavljeno je da će do 2022. godine podmiriti troškove od 7,4 milijarde evra.

Glavni izvršni direktor Dojče banke Kristijan Seving u maju je najavio veliko restrukturiranje ove banke. Akcionarima je najavio teške rezove za investicionu banku kako bi zaokružio proces nakon što nije došlo spajanja sa rivalom Komercbankom, prenosi Blumberg.

Danas smo najavili najtemeljniju transformaciju Dojče banke u posljednjih nekoliko decenija. Bavimo se onim što je neophodno da bi pokazali naš pravi potencijal, naveli su iz banke.

Predviđa se da će troškovi restrukturiranja biti oko šest milijardi evra.

Nakon što su u aprilu propali razgovori o spajanju sa Komercbankom, Seving je imao nekoliko ideja za jačanje povjerenja na tržištu, a njegov plan je juče i odobren.

Najveća njemačka banka formirana je u Berlinu 1870. godine i ima više od 100.000 zaposlenih u preko 70 država Evrope, Sjeverne i Јužne Amerike, regionu Azije i Pacifika.

Godine 2009. bila je najveći trgovac valutama na svijetu s tržišnim udjelom od 21 odsto.

Međutim, problemi su počeli da se gomilaju sa širenjem afere Panamski papiri koja se odnosila na pranje novca.

Njemačka policija sprovela je prošle godine raciju u sjedištu Dojče banke u Frankfurtu u sklopu istrage povezane s ovom aferom.

U centru istrage su bila dvojica službenika Dojče banke, koji se sumnjiče da su pomagali klijentima da operu novac stečen kriminalnim aktivnostima.