latinica  ћирилица
08/07/2019 |  13:15 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Predstavljen avion za protivgradnu zaštitu (FOTO)

Predstavnicima Republike Srpske na aerodromu u Zalužanima, kod Banjaluke, predstavljen je avion opremljen za protivgradnu zaštitu, koji namjerava da koristi preduzeće "Protivgradna preventiva Srpske" radi sprečavanja ili smanjenja štete na usjevima i objektima. Ovim avionom stigla je delegacija protivgradne zaštite austrijske pokrajine Štajerska. U Srpskoj su u toku planovi za nabavku aviona čija je cijena od 150 do 200 hiljada maraka.

Protivgradna preventiva Republike Srpske vrlo često se susreće sa zabranom ispaljivanja protivgradnih raketa u slučajevima kada zbog avio-saobraćaja stigne zabrana od kontrole leta sa aerodroma. Ne smiju djelovati ni kada su gradonosni oblaci na teritoriji susjedne države sve dok oni ne pređu na teritoriju Srpske. Sve su to razlozi za nabavku aviona za razbijanje gradonosnih oblaka.

Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive Republike Srpske, je naveo da je za nabavku i opremanje aviona po zapadnim standardima potrebno najmanje dvije godine, te da je ove godine planirana njegova nabavka, a naredne opremanje.

- U najboljem slučaju i u zasvisnosti od finansija mogao bi da dejstvuje tokom naredne protivgradne sezone. Austrijanci su za početak obećali besplatnu obuku za jednog našeg pilota, a ovakav neopremljen avion košta od 150.000 do 200.000 KM, dok je opremanje oko 50.000 evra - rekao je Dejanović.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić, pojašnjava da u nabavci aviona neće učestvovati samo Vlada Srpske, već i poljoprivredni proizvođači koji plaćaju naknadu za protivgradnu zaštitu.

- Taj avion upravo treba našim proizvođačima i građanima, a, ako ne bude potrebe za nabavkom novih protivgradnih raketa u ovoj sezoni, možda ćemo za njega odvojiti sredstva do kraja ove godine - dodao je Pašalić.

Foto: RTRS

Protivgradne rakete u Austriji su zabranjene zbog gustog avio-saobraćaja i koriste se samo avioni za tu namjenu.  Piloti ovim avionom prilaze gradonosnom oblaku na manje od metar.

Dalibor Јelisić, koji u Austriji pilotira protivgradnim avionima, rekao je da se ovaj avion dobro pokazao u sprečavanju šteta na usjevima.

- Dejstvo aviona se ne razlikuje mnogo od dejstva rakete. Isto je dejstvo kao uz pomoć srebrnog joda kojim se puni i raketa što donosi manje štete poljoprivrednicima - naveo je Јelisić.

Grad je lani u Prijedoru, Banjaluci i Laktašima nanio štetu veću od 16 miliona KM. Avion za protivgradnu zaštitu smanjiće višemilionsku štetu na poljoprivrednim dobrima i objektima, a kraće će čekati da dejstvuje i u slučaju gustog avio-saobraćaja.