latinica  ћирилица
08/07/2019 |  13:35 | Autor: SRNA

Trivić: Predškolskim programom obuhvatiti što više djece

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je da je Ministarstvu važno da što veći broj djece u Srpskoj bude obuhvaćen predškolskim programom, za šta je Vlada Srpske ove godine izdvojila 350.000 KM, a organizacija "Spasimo djecu" 50.000 KM.
Natalija Trivić - Foto: RTV Slobomir
Natalija TrivićFoto: RTV Slobomir

Trivićeva je, nakon sastanka sa direktorima predškolskih ustanova Republike Srpske, novinarima u Banjaluci rekla da je na sastanku zaključeno da je uspješno završen program pripreme za školu 4.500 djece, koji je trajao od marta do kraja maja.

- Za narednu godinu, već ćemo u novembru jasno definisati koliko ima djece i na koji način ćemo provoditi program pred polazak u školu. U provođenje ovog programa uključićemo sve privatne i javne predškolske ustanove - kaže Trivićeva.

Ona je podsjetila da je u januaru održala prvi sastanak sa direktorima predškolskih ustanova Republike Srpske na kojem su dogovorili plan rad za ovu godinu i zaključili da će se na polugodišnjem nivou viđati da rezimiraju šta je urađeno i šta ih čeka u narednom periodu.

- Zadovoljni smo odzivom direktora predškolskih ustanova, jer je sastanku prisustvovalo 70 direktora privatnih i javnih vrtića - precizirala je Trivićeva.

Prema njenim riječima, na sastanku je bilo riječi i o inicijativama za izmjene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koje će donijeti analiza trenutnog stanja da bi se mogli adekvatno pripremiti za narednu godinu.

- Na današnjem sastanku prezentovan je i program podrške organizacije UNICEF u odnosu između vaspitača i roditelja i dio programa koji se odnosi na inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju - rekla je Trivićeva.

Ona je poručila da sva djeca imaju jednako pravo na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Direktor vrtića "Čika Јova Zmaj" u Foči Slađana Vladičić rekla je da se sa resornim ministarstvom radi na poboljšanju uslova u vrtićima.

- U narednom periodu očekujem velike promjene na polju predškolskog vaspitanja i obrazovanja - dodala je Vladičićeva.

Ona je pojasnila da Foča ima problema sa smještajnim kapacitetima, ali da se gradi novi vrtić, koji će naredne godine moći da primi 250 djece.