latinica  ћирилица
08/07/2019 |  14:48 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Goran Petrović među najboljim stilistima srpskog jezika

Goran Petrović, dobitnik Velike nagrade Ivo Andrić za životno djelo koju dodjeljuje Andrićev institut u Andrićgradu, može se posmatrati jednim od najboljih stilista savremenog srpskog jezika koji svoj put pravi na Vukovsko-Andrićevskoj liniji srpskog jezika i stila, rekao je univerzitetski profesor Miloš Kovačević.
Goran Petrović (foto:Andrićev institute) -
Goran Petrović (foto:Andrićev institute)

Na naučnom skupu o Petrovićevom stvaralaštvu u Andrićevom institutu, Kovačević je rekao da se ova nagrada dodjeljuje velikim književnicima, što dokazuje da je Petrović veliki prozni pisac savremenog srpskog jezika i najbolji stilista.

- Petrovićeva književna produkcija se razmatra iz različitih aspekata. U prvom redu iz književno-teorijskog gdje se posmatra status Petrovića u savremenoj srpskoj književnosti i u odnosu na književnost uopšte, a drugi aspekt je stanovište da nijedan srpski pisac nije bio veliki ako nije bio veliki u srpskom jeziku - istakao je Kovačević.

On je naveo da je Petrović pisac koji radi na jeziku onoliko koliko je radio i Andrić, ali da su različiti postulati i načela izgradnje jezika.

- Andrića, Crnjanskog, Kočića i mnoge druge prepoznajemo po jeziku, a Petrović se može posmatrati jednim od najboljih stilista savremenog srpskog jezika koji svoj put pravi na Vukovsko-Andrićevskoj liniji srpskog jezika i stila. On niže scenične diskurse, pa su na taj način i njegova djela gotovo pravljena kao svojevrsni scenario - smatra Kovačević.

Predstavnik Andrićevog instituta Milan Ružić rekao je da je cilj ove nagrade popularizacija svega što vrijedi u književnosti u Srbiji, Republici Srpskoj i svijetu, te održavanje visokog nivoa kvaliteta nagrade i formiranja kruga reprezentativnih predstavnika današnje književnosti na svjetskom nivou.

- Nagrada je internacionalnog karaktera, jer je Petrović pisac čija su djela prevedena na 17 svjetskih jezika, a ta nagrada je, samim Petrovićevim imenovanjem za laureata za prošlu godinu, postala internacionalna, jer je on velika književna zvijezda u Rusiji i Meksiku - istakao je Ružić.

On je podsjetio da su prije Petrovića, nagradu za životno djelo dobili Matija Bećković, Duško Kovačević i kineski pisac Јu Hu, dok su nagradu za najbolje romane dobili Vladimir Kecmanović, ruski pisac Zaharije Prilepin, Bora Đorđević i Rajko Petrov Nogo.