latinica  ћирилица
08/07/2019 |  16:28 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Јezero u Istočnom Novom Sarajevu postaje rekreaciona zona

Јezero u Istočnom Novom Sarajevu, koje je donedavno imalo izgled skoro netaknute prirode, biće uređeno i predstavljaće rekreacionu zonu Regulacionog plana Centar 3 ove lokalne zajednice. Ove sedmice počeće postepeno isušivanje, kako bi se utvrdilo da li ima prirodnog dotoka vode, ili će biti pravljeno vještačko jezero.

Sa širenjem stambeno-poslovne gradnje iza Hilandarske ulice, konačno je odlučena i sudbina vodene površine za koju donedavno veliki broj građana skoro da i nije znao da postoji. Јezero će ostati, a nakon što je ispitivanjima utvrđeno da je voda četvrte kategorije kvaliteta, počeće postepeno isušivanje kako bi se odvojio dio otpadnih voda i utvrdilo da li ima prirodnog dotoka. Pri tome će, kažu u lokalnoj upravi, biti sačuvan prisutan životinjski svijet.

- Ukoliko dođemo do podataka da se jezero dijelom puni prirodnih voda, možda podzemnih, to će biti jako dobro i nama će predstojati samo da očistimo i uredimo njegovo dno, projektom isplaniramo obaloutvrdu i nastavimo sa njegovim očuvanjem - istakao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Ukoliko se utvrdi da nema prirodnog punjenja jezera, preći će se na opciju B, odnosno stvaranje vještačkog jezera. Za početak radova opština i Grad Istočno Sarajevo obezbijedili su 200.000 maraka, a sve bi moglo koštati između 500.000 i milion maraka. Prirodno ili vještačko, jezero će imati odgovarajuću obaloutvrdu, a oko njega je planirana pješačka staza, igralište i amfitetar.

Građani ovu namjeru pozdravljaju i ističu da će mnogo značiti za lokalno stanovništvo, naročito za djecu koja će se moći igrati u novom igralištu.

I zaista, u blizini jezera ubrzo počinje izgradnja gradskog parka površine 12.500 kvadratnih metara. Već je raspisan javni poziv za prvu fazu gradnje u vrijednosti od 365.000 maraka, dok će cijeli projekat koštati oko milion maraka.