latinica  ћирилица
08/07/2019 |  21:39 | Autor: SRNA

Saopštena imena ministara u novoj grčkoj Vladi

Portparol Vlade Grčke Stelios Pecas saopštio je danas imena ministara u novoj Vladi premijera Kirjakosa Micotakisa i istakao da će novi ministri sutra položiti zakletvu.
Kirijakos Micotakis (Fo­to: Ka­bi­net K. Mi­co­ta­ki­sa) -
Kirijakos Micotakis (Fo­to: Ka­bi­net K. Mi­co­ta­ki­sa)

On je rekao da će novi ministri u podne po lokalnom vremenu položiti zakletvu na novim pozicijama u predsjedničkoj palati u Atini.

Pecas je dodao da će prvi sastanak novog kabineta grčkog premijera biti održan u srijedu, 10. jula, u 11.00 časova po lokalnom vremenu, javila je grčka novinska agencija ANA.

Grčka agencija piše da je za zamjenika premijera imenovan Panagijotis Pikramenos, za ministra finansija Hristos Stajkuras, a za novog ministra za razvoj i investicije Spiridon-Adonis Georgijadis.

Dužnost ministra spoljnih poslova preuzeće Nikos Dendijas, ministra državne odbrane Nikos Panagijotopulos, ministra za obrazovanje i religijska pitanja Niki Kerameus, ministra rada i socijalne zaštite Gijanis Vrucis, ministra zdravlja Vasilis Kikiljas, a dužnost ministra za životnu sredinu i energetiku Kostis Hacidakis.

Pecas je rekao da je za novog ministra kulture i sporta imenovana Lina Mendoni, ministra pravde Kostas Cijaras, za ministra unutrašnjih poslova Panagijotis Teodorikakos, ministra digiralnog upravljanja Kirjakos Pjerakakis, a dužnost ministra za infrastrukturu i saobraćaj obavljaće Kostas Ahilea Karamanlis.

On je istakao da je za ministra pomorstva i ostrvske politike imenovan Gijanis Plakiotakis, za ministra hrane i poljoprivrednog razvoja Makis Voridis, za ministra civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis, a za ministra turizma Haris Teoharis.

Prema riječima Pecasa, dužnost državnog ministra preuzeće Јorgos Gerapetritis, dok će stranka Nova demokratija za predsjednika grčkog parlamenta predložiti poslanika Konstantinosa Tasulasa.