latinica  ћирилица
09/07/2019 |  08:02 ⇒ 10:19 | Autor: SRNA

N.Goražde: Akademsko veče, učestvuju Kusturica, Bećković, Kecmanović...

U porti crkve Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici, opština Novo Goražde, biće održano akademsko veče povodom 500 godina Goraždanske štamparije.
Goraždanska štamparija - Foto: RTRS
Goraždanska štamparijaFoto: RTRS

Na ovoj manifestaciji govoriće akademik Matija Bećković, profesor Emir Kusturica i književnici Vladimir Kecmanović i Milan Ružić.

Organizatori akademske večeri, koja će početi u 19.00 časova, su Јavna ustanova Narodna biblioteka "Božidar Goraždanin" i opština Novo Goražde.

Planirano je da se Akademsko veče održi u porti Hrama Svetog Đorđa, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, biće održana u sportskoj dvorani u Novom Goraždu, objavljeno je na sajtu opštine Novo Goražde.

Nakon održavanja Sabora grafičara, ovo je već drugi značajni kulturni događaj čiji je domaćin Novo Goražde.

Centralna manifestacija - Duhovna akademija, kojom se obilježava jubilej 500 godina od početka rada Goraždanske štamparije, biće održana u septembru.

U porti Crkve Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici, kod Novog Goražda, planirana je izgradnja muzeja srpske štampe i knjige, povodom pet vijekova Goraždanske štamparije.

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković ranije je izjavila Srni da je značaj jubileja, 500 godina Goraždanske štamparije, izuzetna prilika za promociju i razvoj ove lokalne zajednice.

- Opština ulaže napore da bude započeta izgradnji muzeja srpske štampe i knjige. Objekat je planiran pored hrama Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici - istakla je ona.

Predviđeno je da u Muzeju bude replika štamparske prese koja je bila korištena za štampanje crkvenih knjiga. To bi bilo veoma značajno za očuvanje srpske kulturne baštine.

- Održali smo sastanak koji je organizovao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i jedan od zaključaka jeste da se gradi muzej Goraždanske štamparije. To bi sve trebalo da bude u toku ove godine - navela je Petkovićeva.

Izgradnja muzeja Goraždanske štamparije mogla bi da pomogne razvoj vjerskog turizma i da bude dio turističke ponude Višegrada i Čajniča.