latinica  ћирилица
09/07/2019 |  09:09 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Plenarna sjednica SEECP na Јahorini - važna regionalna saradnja (FOTO)

Na Јahorini je održana plenarna sjednica šefova delegacija zemalja Samita Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi /SEECP/.

Drugim danom dvodnevnog samita, kojim završava predsjedavanje Bosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom nazvanom "Bolja povezanost za bolji život", razgovaralo se o migracijama, regionalnoj saradnji, ali i Kosovu.

Nakon plenarnog dijela sjednice, usvojena je Deklaracija samita u kojoj je naglašeno da potpuna integracija regiona u EU služi najboljim interesima Evrope, te da je bezbjednost jugoistočne Evrope glavni preduslov za bezbjednost i stabilnost cijelog kontinenta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u uvodnom izlaganju da današnja sjednica predstavlja potvrdu da saradnja u Јugoistočnoj Evropi nije samo diplomatska fraza nego kompletna i sadržajna aktivnost.

Dodik je podsjetio da ni nakon devet mjeseci nije formirana vlast na nivou BiH.

- Ne želim da se miješam u bilo čije probleme, iako mislim da na sastancima možemo razgovarati o svemu. Naši građani očekuju i trpe posljedice toga što se mi ne možemo dogovoriti oko nekih važnih pitanja - rekao je Dodik.

Foto: SRNA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao je na ukidanje taksa koje su privremene prištinske institucije uvele Srbiji i BiH.

On je predložio formiranje zajedničkih komisija Srbije, Hrvatske i BiH koje će se baviti svim otvorenim pitanjima, poput granica.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Dodik je ponovio da je protiv slanja vojske na granicu BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović ocijenio je da je BiH snažno posvećena regionalnoj saradnji i politici dobrosusjedstva.

- BiH je opredijeljena za rješevanje međudržavnih nesuglasica mirnim putem, uz poštovanje načela međunarodnog prava, i zalaže se za dijalog i traženje obostrano prihvatljivog rješenja za sva otvorena pitanja - rekao je DŽaferović.

Foto: SSRNA

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da je neophodno održati stabilnost u regionu i dodao da se zemlje regiona samo zajedno lakše i efikasnije mogu suočiti sa izazovima koji su pred njima.

Na taj način će se, istakao je on, pokazati da prostor jugoistočne Evrope svakako pripada EU i da svaka zemlja koja još nije dobila status zemlje članice EU može proći izazove koje nameće prijemna procedura za to članstvo.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Proces saradnje Јugoistočne Evrope ne prepoznaje tzv. republiku Kosovo, kao ni domaćin Samita - BiH.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će njegova zemlja na najbolji način realizovati mandat predsjedavanja SEECP-om.

Govoreći o migracijama, Erdogan je rekao da je Turska utočište za oko četiri miliona migranata, većinom iz Sirije.

Na samitu su učestvovali predsjednik Turske Redžip Tajip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Iljir Meta i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Foto: SRNA

Samitu su prisustvovali i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, te ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac, predstavnik Moldavije Oleg Culea, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i zamjenik generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angelina Ajhorst.

Foto: RTRS

 

U ime domaćina skupa - Predsjedništva BiH, predsjedavajući Milorad Dodik poručio je juče da je veoma važno da odnosi sa svim zemljama članicama procesa budu što je moguće bliži i dinamičniji.

U zgradi Predsjedništva BiH priređena je i svečana večera u čast šefova delegacija učesnica Samita. Prisustvovali su predsjednici Turske, Slovenije i Sjeverne Makedonije, premijerka Srbije i premijer Bugarske.

Turski predsjednik je, tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, izrazio spremnost da se, kako je naveo, oživi trojni mehanizam, odnosno, da se održi sastanak BiH-Hrvatska-Srbija.

Najviše pažnje na sastanku posvećeno je auto-putu Beograd-Sarajevo i značaju koji će njegova izgradnja imati za BiH i sve zemlje u regionu, uključujući Tursku.