latinica  ћирилица
09/07/2019 |  09:56 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

Saradnja u Јugoistočnoj Evropi kompletna i sadržajna aktivnost

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da današnji samit Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi, koji se održava na Јahorini, predstavlja potvrdu da saradnja u Јugoistočnoj Evropi nije samo diplomatska fraza nego kompletna i sadržajna aktivnost.

On je istakao potrebu nastavka regionalne saradnje, navodeći da je ovaj skup prilika da se razmijene mišljenja o najvažnijim pitanjima regiona, posebno o stanju evropskih i evroatlanskih integracija.

Dodik je naveo da mnogi aktuelno stanje u Јugoistočnoj Evropi ocjenjuju da nije onakvo kakvo se željelo prije 23 godine, kada je formiran SEECP, te dodao da je uglavnom saglasan s tom ocjenom, zbog čega je SEECP važan i potreban kao forum na kome će se stvarati uslovi za rješavanje brojih pitanja.

- Učinimo to i danas i ovdje - poručio je on.

Dodik je u uvodnom obraćanju na plenarnoj sesiji šefova delegacija učesnica samita SEECP podsjetio da ni nakon devet mjeseci nije formirana vlast na nivou BiH.

- Ne želim da se miješam u bilo čije probleme, iako mislim da na sastancima možemo razgovarati o svemu. Naši građani očekuju i trpe posljedice toga što se mi ne možemo dogovoriti oko nekih važnih pitanja - rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao je na ukidanje taksa koje su privremene prištinske institucije uvele Srbiji i BiH.

- Naš problem sa /samoproglašenim/ Kosovom je u vezi sa taksama na izvoz roba. Razumijemo da /samoproglašeno/ Kosovo želi da riješi pitanje putovanja, očekivali smo da će to biti riješeno na regionalnom nivou. Ne vidim razloga da BiH ne prihvati ono što je prihvatila Srbija u odnosima sa /samoproglašenim/ Kosovom. Međunarodne pravne obaveze se moraju izvršavati dok su na snazi - rekao je Dodik.

On je predložio formiranje zajedničkih komisija Srbije, Hrvatske i BiH koje će se baviti svim otvorenim pitanjima, poput granica.

- Predlažem formiranje komisija koje će se baviti svim zajedničkim pitanjima, kao što je pitanje Neumskog zaliva, te pitanje imovine koja je odlukama iz Hrvatske stavljena u nemogućnost korištenja iz BiH - rekao je Dodik.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Dodik je ponovio da je protiv slanja vojske na granicu BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

- Predlažem da se evropski eksperti sastanu sa predstavnicima resornih ministarstava kako bi dali prijedloge i našli rješenje. Trebalo bi da spriječimo krijumčarenje ljudi čija je sudbina veoma teška. Dao sam nekoliko ideja, pozivam kolege da budu otvoreni kao i ja - rekao je on.