latinica  ћирилица
09/07/2019 |  11:12 | Autor: SRNA

Јerinić: Uskoro izgradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić najavio je da će uskoro početi izgradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama pri Osnovnoj školi "Milan Rakić" iz Bukovice Velike, za šta je grad dobio 100.000 evra donatorskih sredstava od Vlade Srbije.
Doboj - panorama - Foto: RTRS
Doboj - panoramaFoto: RTRS

- Potpisali smo sporazum. Projekat imamo, biće raspisan tender i ja vrlo brzo očekujem da radovi počnu i budu završeni do septembra - rekao je Јerinić novinarima tokom obilaska škole u Bukovici Velikoj.

On je ukazao na značaj izgradnje ovog dnevnog centra, jer je na području Doboja evidentirano 500 lica sa posebnim potrebama, od kojih je 300 do 18 godina, navodeći da je riječ o drugom takvom objektu u ovoj lokalnoj zajednici.

Јerinić je zahvalio Vladi Srbije na dodijeljenim sredstvima, a Vladi Republike Srpske i predsjedniku Srpske Željki Cvijanović što su podržali projekat.

On je podsjetio da je pomoć Srbije u Doboju prisutna od velike poplave 2014. godine, realizacijom mnogih projekata.

Osnovna škola "Milan Rakić" ove godine proslavlja jubilej - sto godina rada, a Јerinić je pohvalio menadžment koji je svojom aktivnošću uspio da realizuje ovaj, ali i mnoge druge projekte.

Direktor ove škole u Bukovici Velikoj Slađana Pašalić kaže da će se dnevni centar naslanjati na objekat škole i da su projektom predviđene tri prostorije - za djecu sa poteškoćama u razvoju, dnevni boravak i prostorije za djecu predškolskog uzrasta.

- Djeca će imati trpezariju, mokre čvorove, s tim što nam je cilj da sljedeće godine u produžetku napravimo etno-selo, kako bi se mališani vratili prirodi i osjećali ugodno - izjavila je Pašalićeva.

Pašalićeva kaže da ovu školu pohađa 20 djece sa posebnim potrebama, sa kojima će raditi logoped, psiholog, pedagog, a ukoliko se ukaže potreba, biće obezbijeđeni i dodatni kadrovi.

Ona je navela da školu pohađa 750 učenika, od kojih 500 u centralnom objektu.

- Ove godine je upisano 78 učenika, pet više nego prošle - rekla je Pašalićeva.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i gradonačelnici i načelnici 42 lokalne samouprave su 1. jula u Banjaluci potpisali sporazume o finansiranju projekata donatorskim sredstvima Vlade Srbije.