latinica  ћирилица
09/07/2019 |  11:14 ⇒ 12:54 | Autor: TANЈUG

London brani svog ambasadora u SAD od Trampovih kritika

Britanska vlada je izrazila punu podršku svom ambasadoru u SAD Kimu Deroku nakon što je američki predsjednik Donald Tramp rekao da više "neće imati posla" sa njim.
London (Foto: sheepskin.co.uk) -
London (Foto: sheepskin.co.uk)

- Ne poznajem ambasadora, ali o njemu ne misle dobro u SAD, niti im se on sviđa. Nećemo više da imamo posla sa njim - naveo je Tramp na Tviteru.

Tramp je kritikovao i britansku premijerku Terezu Mej, navodeći da je dobra vijest za Veliku Britaniju što će uskoro imati novog premijera.

Diplomatske depeše koje su ranije procurile u javnost otkrile su da je britanski ambasador u SAD rekao da je Trampova administracija nesposobna i disfunkcionalna i da je mala vjerovatnoča da će se poboljšati.

Dokumenta koja je nedavno objavio list Mejl on Sandej sadrže veoma kritične komentare ambasadora Deroka o trenutnom stanju Trampove administracije i pružaju rijedak uvid u to kako neki visoki britanski diplomata gleda na vladu najbližeg saveznika svoje zemlje.

- Ne vjerujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podijeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna - napisao je Derok u jednom od nizu procurilih dokumenata koji se odnose na period od 2017. do danas.

Portparol britanske vlade je rekao da je curenje tih dokumenata za žaljenje i da to ne odslikava bliskost odnosa dvije zemlje, ali da ambasador treba da ima mogućnost da iznese slobodnu i iskrenu procjenu politike u zemlji u kojoj se nalazi, prenosi Bi-Bi-Si.