latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:07 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Međunarodna akcija u borbi protiv pranja novca

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je u toku međunarodna akcija u borbi protiv pranja novca u okviru koje su u BiH izvršeni pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jednog pravnog i jednog fizičkog lica blokirano je 400.000 KM.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U saopštenju se precizira da se tužilac Tužilaštva BiH nalazi u Hagu, gdje sa kolegama iz Agencije EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima /Eurodžast/ koordiniše istražne aktivnosti u BiH.

Operacija koja se sprovodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca obuhvata ukupno pet zemalja - Holandiju, Belgiju, Španiju, Sloveniju i BiH.

Ova operacija usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih lica koja su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca.

Lica koja su predmet operacije u BiH osumnjičena su za krivično djelo pranje novca.

Aktivnosti na području BiH realizuju Sipa i Federalna uprava policije, a u akciji učestvuju agencije za sprovođenje zakona pet zemalja.

Nakon okončanja aktivnosti u svim zemljama, Tužilaštvo BiH će moći da saopšti više informacija i detalja.

Iz Sipe je ranije objavljeno da pripadnici ove agencije u okviru međunarodne operativne akcije "Balkanski kartel" sprovode na području Mrkonjić Grada istragu protiv dva fizička i jednog pravnog lica.

Portparol Sipe Luka Miladinović rekao je Srni da su službenici ove policijske agencije jutros započeli sa realizacijom međunarodne operativne akcije pod nazivom "Balkanski kartel", koja se izvodi po naredbama Suda i Tužilaštva BiH.