latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:27 ⇒ 14:28 | Autor: TANЈUG

Ploče: Veterani protiv Bajaginog koncerta

Dio hrvatskih veterana iz Ploča protivi se nastupu srpskog kantautora Momčila Bajagića Bajage, planiran za 27. jul u okviru festivala "od2do2" u tom gradu.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Od organizatora Udruženja studenata, traže da njegov nastup bude otkazan.

Pločanski veterani kažu da je 1993. godine Bajaga "dizao moral srpskim vojnicima u Kninu".

- Od 1991. do 1995. trajao je u Hrvatskoj Domovinski rat. Na jednoj strani bili su oni koji su Hrvatsku doživljavali svojom domovinom, na drugoj strani bila je velikosrpska okupatorska armada, višestruko brojnija i puno bolje naoružana. Ova druga strana okupirala je trećinu Hrvatske, razorila i spalila gradove i sela koji su joj bili u dometu. Strana koja je branila Hrvatsku od okupatora svoje vojnike nazvala je braniteljima, jer su to i bili - pišu bivši pločanski branitelji.

Kako navode, "njihovim ubicama razonodu, opuštanje, osvježenje i radost nakon napornog ubijanja donosio je i "gospodin" Bajagić, prenosi portal Indeks.

Navode i da će sada "moralni higijeničari" pozvati na antisrpstvo i nacionalističku zatucanost podnosilaca zahtjeva zabrane nastupanja "gospodina" Bajagića u Pločama, tvrdiće da je razlog traženja zabrane to što je Bajagić Srbin.

- Takvi argumenti ne da su promašeni, nego su niski, podli, zlobni i zlokobni: u Pločama i okolici već su nastupali i nastupatće pjevači, glumci iz Srbije. Ne pada nam na pamet da budemo protiv nekoga samo zato što je Srbin, ne samo zato što nismo zatucani nacionalisti, već i zato što su za vrijeme velikosrpske agresije Hrvatsku branili i mnogi građani srpske nacionalnosti - navode u saopštenju.