latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:42 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Detalji akcije "Balkanski kartel": Blokirani računi, oduzeti automobili

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu su tokom akcije kodnog naziva "Balkanski kartel", u okviru koje se istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanina iz Sarajeva, blokirali račune na kojim se nalazi 400.000 KM i zaplijenili skupocjene automobile, saznaje Kliks.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Braća Gačanin su, prema informacijama Kliksa iz izvora bliskih istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem koji su uhapšeni u velikoj akciji u Peruu zbog droge.

Avaz saznaje da su braća Gačanin nedostupni nadležnim organima i da uglavnom borave na relaciji Holandija-Ujedinjeni Arapski Emirati. Takođe, navodi se da imaju imaju određene nekretnine u Dubaiju.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da u operaciji učestvuju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja - Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i BiH.

U saopštenju se precizira da se tužilac Tužilaštva BiH nalazi u Hagu, gdje sa kolegama iz Agencije EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima koordiniše istražne aktivnosti u BiH.

Ova operacija usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih lica koja su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca.

Lica koja su predmet operacije u BiH osumnjičena su za krivično djelo pranje novca.

Aktivnosti na području BiH realizuju SIPA i Federalna uprava policije.

Iz SIPA je ranije objavljeno da pripadnici ove agencije u okviru međunarodne operativne akcije "Balkanski kartel" sprovode na području Mrkonjić Grada istragu protiv dva fizička i jednog pravnog lica.