latinica  ћирилица
09/07/2019 |  16:24 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Protekle noći novo nevrijeme u Srpskoj

Nevrijeme praćeno gradom tokom prethodne noći napravilo je veliku štetu na usjevima i domaćinstvima širom Srpske. Najviše štete prijavljeno je u opštinama Brod i Lopare.

Na teritoriji opštine Brod grad je u nekoliko mjesnih zajednica uništio pšenicu, kukuruz i voće. Poljoprivrednici kažu da je šteta totalna.

U opštini Lopare stradao je vinograd porodice Miljanović od 1.800 čokota, te kukuruz i druge kulture.

- Loze su uništene, vjerovatno od ploda neće ostati ništa, jer gledam ono što smo zasadili nedaleko od kuće, sve je pootpadalo - kaže Zora Miljanović, selo Јablanica kod Lopara.

Tokom noći od posljedica udara groma izgorjele su dvije kuće, jedna u Bijeljini, jedna u Piperima kod Lopara. Na svu sreću niko nije povrijeđen.

- Negdje oko tri sata iza ponoći sjevalo je, komšinica mi je pokucala na vrata, rekla mi da gori kuća, izašao sam, kasno je bilo. Pozvali smo vatrogasce, uradili su što su mogli - prepričava Sreto Maksimović iz Pipera kod Bijeljine.

Iz lokalnih zajednica poručuju da će formirati komisije koje će utvrditi tačno stanje na terenu.

- Uglavnom su štete na usjevima i bio je jedan objekat koji je stradao u požaru od udara groma, saniran je požar i vidjećemo u toku dana i narednih dana kakva je situacija sa štetama - rekao je Željko Kerović, načelnik Odjeljenja za privredu opštine Lopare.

Ministar poljoprivrede Srpske Stevo Pašalić kaže da će Vlada u koordinaciji sa lokalnim zajednicama pokušati ublažiti štetu koja je nastala prethodnih dana.

- Ministarstvo obezbjeđuje polovinu sredstava za svakog proizvođača koji osigura svoju proizvodnju i proizvođači moraju shvatiti da ne postoji nijedna država na svijetu koja može nadoknaditi štetu do koje dolazi u sve češćim vremenskim nepogodama - kaže Pašalić.

Strijelci Protivgradne preventive ispalili su protekle noći 31 raketu.