latinica  ћирилица
09/07/2019 |  17:10 ⇒ 18:59 | Autor: SRNA

Spisak žrtava potvrđuje da su u kosturnici pobijeni srpski civili

Koalicija "Zajedno za Srebrenicu" objavila je danas spisak sa imenima srpskih civila čiji se posmrtni ostaci nalaze u spomen-kosturnici u Srebrenici i tako demantovali tvrdnje bošnjačkih stranaka u nekim medijima da je riječ o kosturnici u kojoj su sahranjeni poginuli partizani u okršajima sa ustašama i četnicima.
Srebrenica - spisak žrtava - Foto: SRNA
Srebrenica - spisak žrtavaFoto: SRNA

- Bošnjačke političke partije, reagujući na nedavno postavljanje krsta iznad kosturnice, iznose laži da su tu sahranjeni partizani i civili-žrtve fašizma. Te izjave nisu tačne, jer su tu posmrtni ostaci 108 srpskih civila, čija se imena znaju, većinom starijih osoba i djece, koje su u njihovim kućama pobile ustaše drugi dan Trojica, 14. juna 1943. godine - navedeno je u saopštenju koalicije koju čine srpske političke partije i udruženja proistekla iz rata.

Iz spiska sa imenima ubijenih, čiji faksimil je u prilogu, vidi se da je riječ o srpskim civilnim žrtvama, među kojima ima i cijelih porodica.

Porodice, odnosno potomci ovih žrtava 76 godina su čekali da se njihovim nevino pobijenim srodnicima obavi opijelo po pravoslavnom običaju i da se grobno mjesto primjereno obilježi pravoslavnim krstom jer su one pobijene samo zato što su bile Srbi i krstile se sa tri prsta.

U saopštenju se ističe da je zločin koji je počinila NDH, odnosno ustaše u Srebrenici imao genocidni karakter, a da su ga pod komandom oficira Hrvata počinili lokalni muslimani iz najimućnijih porodica koje su se izjašnjavale kao Srbi islamske vjeroispovijesti.

Nekoliko srpskih i jedna jevrejska porodica koja je živjela u srpskoj kući, kao i porodica sudije-muslimana oženjenog Srpkinjom potpuno su tada uništene jer nije ostalo potomstvo.

- Nakon Drugog svjetskog rata komunistička vlast u kojoj su značajnu ulogu imali bivši ustaški vojnici i njihovi srodnici prikrivali su i po svaku cijenu zataškavali taj zločin i masovne grobnice na kojima su gradili objekte pa čak i školski toalet - navodi se u saopštenju.

Iz Koalicije ocjenjuju da je smišljen pojam "žrtve fašizma", a spomen-kosturnicu u koju je sedamdesetih godina prošlog vijeka prenesen dio posmrtnih ostataka iz tih grobnica nazvali su "partizanskim grobljem" i označili komunističkim obilježjima govoreći da je riječ o civilima i partizanima koji su izginuli u borbama sa ustašama i četnicima.

- To je laž. U kosturnici su posmrtni ostaci srpskih civila koje su pobile ustaše. Tu nisu sahranjeni nikakvi partizani ni ideološki opredijeljene osobe. Tu su kosti srpskih civila koji nisu pripadali nikakvom pokretu, koji su ubijeni u svojim kućama samo zato što su bili Srbi-pravoslavci - navedeno je u saopštenju "Koalicije za Srebrenicu".

U saopštenju se poručuje da je sveta dužnost potomaka i sunarodnika tih žrtava kao i Srpske pravoslavne crkve da im primjereno obilježe grobnicu, obave opijelo, prisluže svijeće za pokoj njihovih duša i organizuju parastose po pravoslavnom običaju.

- Iznošenje neistina i svaka osuda održavanja vjerskog obreda kod ove spomen-kosturnice, kao i podizanja krsta kao spomen-obilježja nastavak je ispoljavanja mržnje prema svemu što je srpsko i to je produžetak politike onih koji su zločin počinili pobivši nevine srpske civile koju nažalost, nastavljaju njihovi potomci - navodi se u saopštenju.