latinica  ћирилица
09/07/2019 |  18:53 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Korak do početka izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo

Da neprisustvovanje predstavnika samoproglašenog Kosova nije umanjilo značaj Samita na Јahorini, najbolji je primjer Memorandum o razumijevanju između Autoputeva Srpske i Turske kompanije Tajšapi. Dokument je potpisan odmah po završetku Samita. Podrazumijeva izgradnju dionice auto-puta od Srbije do Sarajeva, u dijelu kroz Republiku Srpsku.

Po istom modelu kao i Srbija – Republika Srpska je stavljanjem potpisa na Memorandum o razumijevanju, zajedno sa Turskom, napravila prvi korak koji otvara vrata za procedure do konačnog dogovora. Riječ je o dvije trase auto-puta Beograd - Sarajevo, odnosno dionicama koje prolaze kroz Republiku Srpsku. 

- Sjeverni dio od Rače preko Bijeljine do granice sa Brčko distriktom je 37 kilometara, a južni krak od Istočnog Sarajeva do Drine i granice sa Srbijom je negdje oko 100 km. Ima još varijanti, ali je oko 100 kilometara - rekao je direktor preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić.

Za projektovanje i izgradnju auto-puta koji će biti finansiran turskim kreditom, kompanija Tajšapi je na sličan način potpisala ugovor u Srbiji. Dok traju pregovori sa turcima,Srpska i Srbija uveliko rade projektnu dokumentaciju za auto-put od Kuzmina do Rače i za most preko Save. Za zvanični Beograd ovo je najbolji primjer da je infrastruktura mnogo više od betona i asfalta, te da će se na taj način dodatno zbližiti Srbija i Republika Srpska.

- Zahvaljujući Turskoj i partnerstvu BiH sa Turskom mi do kraja jula počinjemo izgradnju auto-puta ka BiH - istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Da je auto-put Beograd – Sarajevo od posebne važnosti i da predstavlja strateški rast cijelog Balkana, potvrdio je i turski predsjednik tokom obraćanja učesnicima Samita na Јahorini. Cilj je da se "projektom mira" kako su nazvali ovaj auto-put povežu Beograd i Sarajevo. 

- U vezi projekta auto-puta potpisali smo potrebne memorandume i sa BiH i sa Srbijom i planiramo da u najskorije vrijeme započnemo izgradnju ovog auto-puta, jer da bi povečćali našu konkurentnost u svijetu globalizacije, kao balkanske zemlje treba da razvijemo našu ekonomsku saradnju - dodao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erfogan. 

Da će se zemlje Јugoistočne Evrope, bez ekonomske saradnje i napretka, teško priključiti porodice Evropske unije zaključeno je i na Јahorinskom samitu. Domaćin Samita Milorad Dodik, o finansiranju infrstrukturnih projekata već je razgovarao sa predsjednikom Upravnog odbora i generalnim direktorom turske Zirat banke u BiH. Zainteresovani su da učestvuju u projektima koji će doprinijeti rastu ekonomije, bankarskog, energetskog, prerađivačkog sektora i poljoprivrede.