latinica  ћирилица
09/07/2019 |  20:51 ⇒ 20:57 | Autor: SRNA

Milutinović: U Srebrenici se nije dogodio genocid

Na međunarodnoj naučnoj konferenciji o Srebrenici, održanoj u aprilu u Banjaluci, više od 50 eksperata, od kojih 18 stranih, naučno je dokazalo da se u Srebrenici nije dogodio genocid, rečeno je večeras u srebreničkoj Narodnoj biblioteci na predstavljanju zbornika radova sa te konferencije.
Srebrenica predstavljen zbornik radova u biblioteci - Foto: SRNA
Srebrenica predstavljen zbornik radova u biblioteciFoto: SRNA

O radu međunarodne konferencije "Srebrenica-stvarnost i manipulacija" i zborniku naučnih radova o Srebrenici govorili su predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović, potpredsjednik ove organizacije Slobodan Župljanin i akademik Vladimir Lukić, koji su bili organizatori i učestvovali u radu te konferencije.

Na početku promocije rečeno je da je Srebrenica 1995. godine bila iznuđena akcija zbog stalnih upada muslimanskih jedinica iz zaštićene zone UN u srpska sela i ubijanja civila, a ne organizovana vojna operacija.

Milutinović je rekao da je Organizacija starješina, nezadovoljna ćutanjem srpske naučne i druge javnosti, organizovala međunarodnu naučnu konferenciju o Srebrenici.

- Pozvali smo brojne međunarodne i domaće eksperte da na jednom mjestu, naučno i argumentovano pokrenu pitanje stvarnih događanja na prostoru Srebrenice. Pripremili smo Zbornik radova na 800 strana za tu konferenciju. Sučeljavanjem mišljenja i činjenica došlo se do zaključka da nije bilo genocida, ali ne sporimo da je bilo zločina -rekao je Milutinović.

On kaže da je opredjeljenje međunarodne konferencije da traži odgovornost svih počinilaca zločina, ali da se jednom narodu ne može stavljati etiketa genocida.

Prema njegovim riječima, ako se detaljno sagleda i razmotri konvencija o genocidu, onda ne postoji nijedan razlog da se događaji iz jula 1995. godine mogu karakterisati kao genocid.

- Konferencija je sa referatima brojnih međunarodnih eksperata sa Istoka i sa Zapada utvrdila da u Srebrenici nije bilo genocida - istakao je Milutinović.

On je rekao da će ova aktivnost biti nastavljena prevođenjem Zbornika na engleski i još neke jezike i najavio da će biti organizovana nova konferencija sa novim učesnicima.

"Petrovdanski dani" organizuju se u znak sjećanja i odavanja počasti za 69 srpskih žrtava ubijenih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca i na sve srpske žrtve stradale u posljednjem ratu.

Narednih dana predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice posjetiće više porodica poginulih srpskih boraca, nekoliko ratnih vojnih invalida i bolesnih demobilisanih boraca i uručiti im pomoć.

Na Petrovdan, 12. jula, nakon liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice biće organizovane posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju, gdje će u 12.30 časova biti služen parastos i prislužene svijeće za 69 srpskih civila i vojnika ubijenih prije 27 godina u tim selima.

Memorijal će biti završen 14. jula Svetom liturgijom u crkvi u selu Јezero i turnirom u malom fudbalu koji se organizuje u slavu sveštenomučenika Bobana Lazarevića kojeg su muslimanske snage pod komandom Nasera Orića ubile 5. jula 1992. godine u selu Krnjići, gdje je obavljao vjerski obred.

Na Petrovdan te godine brojne muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubile 69 srpskih civila i vojnika, a 22 zarobile. Među zarobljenima bilo je sedam živih koji su naknadno umoreni, nakon mučenja i torture u srebreničkim logorima.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Oni su nakon godinu dana identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.