latinica  ћирилица
10/07/2019 |  08:06 ⇒ 11:14 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Mahmuljinu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Tokom proteklog ročišta, 3. jula, Tužilaštvo je svjedoku odbrane Ferziji Babiću predočilo dokument prema kojem su pripadnici odreda "El mudžahedin" zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske odsijecali glave, to snimali i snimke slali u inostranstvo.

U izvještaju koji je sačinio svjedok odbrane, nekadašnji načelnik Sektora državne službe bezbjednosti Zenica, a o čijem sadržaju se preporučuje da bi trebalo obavijestiti i komandanta Trećeg korpusa, potvrđeno je da su zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske čerečili i mučili na razne druge načine, te da su sve to snimali i slali u inostranstvo.

Odgovarajući na pitanje tužioca Sedina Idrizovića da li je o sadržaju izvještaja upoznao Mahmuljina, svjedok Babić je rekao da nije jer to nije smio, navodeći da je njegova dužnost bila da isključivo izvještava nadređene u centrali u Sarajevu. 

- Јa ne znam da li je neko sa vrha o tom dokumentu upoznao komandanta Trećeg koprusa. Moja služba je samo po naredbi i preporuci sa vrha mogla nekoj drugoj službi proslijediti neku informaciju - pojasnio je Babić.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.