latinica  ћирилица
10/07/2019 |  11:04 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Drecun: Meta pokazao šta je zajednička spoljna politika Prištine i Tirane

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je istup predsjednika Albanije Iljira Mete na Јahorini, gdje je pozvao domaćina - BiH i učesnike samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi da priznaju samoproglašeno Kosovo, pokazao kako izgleda "zajednička spoljna politika Prištine i Tirane".
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

Drecun je naveo da ovaj istup nikog ne treba da čudi i napomenuo da Albanci dugo rade na praktičnom ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije. 

- To rade na svim poljima. Na spoljnom planu, na političkom, na ekonomskom i na bezbjednosnom. Na djelu je u praktičnom smislu formiranje zajedničke države Albanije i Kosova, tačnije nasilno prisajedinjenje Kosova Albaniji - rekao je Drecun za televiziju Pink.

On je ukazao da je to nasilno prisajedinjenje bio cilj svih režima u Tirani kao i da je Albanija formirala terorističku OVK kao udarnu pesnicu za realizaciju tih ciljeva, da bi otela dio srpske teritorije. 

- Sada pokušavaju da dovrše taj posao jer procjenjuju da im okolnosti na međunarodnom planu idu na ruku i da neće imati protivljenje zapadnih država koje su priznale samoproglašeno Kosovo. Ovo što Meta radi je sastavni dio jedne šire regionalne kampanje u kojoj Albanija predvodi igru, ali učestvuju i neke nama susjedne zemlje, a to se vidi u posljednje vrijeme - rekao je Drecun.

Komentarišući činjenicu da Priština nije prisustvovala samitu SEECP-a u BiH, Drecun je rekao da njih regionalna saradnja zanima samo u kontekstu mogućnosti podizanja međunarodnog kapaciteta lažne države Kosovo. 

- Oni regionalnu saradnju samo žele da iskoriste da bi dobili što više priznanja i da bi vršili pritisak na Srbiju gdje god stignu da prizna tu samoproglašenu državu. Oni nisu posvećeni regionalnoj saradnji, samo su posvećeni tome da se ujedini Kosovo i Albanija, da se stvori velika Albanija - dodao je Drecun.

On je naglasio da Prištinu ne zanima ni EU, već da Albanci od nje žele viznu liberalizaciju dok EU počinje da uviđa opasnost od albanskog kriminala. 

- Taj kriminal ima svoju sigurnu bazu na Kosovu i Metohiji. Dok se ne riješi situacija sa Kosmetom, to će biti idealna teritorija za djelovanje organizovane globalne albanske mafije, a ta mafija ne želi ni stabilnost, ni funkcionisanje prava i zakona, samo teritoriju u kojoj će imati glavnu riječ - naglasio je Drecun.

Predsjednik Albanije Iljir Meta izjavio je juče na Јahorini da je pravo vrijeme da BiH "ide dalje u prepoznavanju realnosti da je republika Kosovo nezavisna i suverena zemlja".

Na to je reagovala premijer Srbije Ana Brnabić, naglasivši da SEECP, kao ni BiH, koja je domaćin samita, ne prepoznaju takozvano Kosovo kao nezavisnu državu.