latinica  ћирилица
10/07/2019 |  11:27 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Zbog vremenskih nepogoda veliki problemi pčelarima širom Srpske

Godina praćena vremenskim nepogodama, uzrokovala je velike probleme pčelarima širom Srpske. Zbog kišovitog i hladnog vremena, cvjetanje bagrema, od kojeg se najviše očekuje, u potpunosti je podbacilo, pa su prinosi meda izuzetno niski. Štete zbrajaju i potkozarski pčelari, koji zbog ogromnih gubitaka razmišljaju čak i dizanju cijene meda. Nadaju se pomoći države.

Od čistog meda, propolisa i "vitaminskih bombi", pa do vina, likera i rakija sa medom.

Oko 240 proizvoda od meda tržištu nudi Rade Radaković iz Gornje Dragotinje kod Prijedora.

Pčelarstvom se bavi preko 20 godina, i kaže, ovakvu godinu ne pamti. Zbog loših vremenskih uslova, prinosi meda su – poražavajući.

Umjesto očekivane tri tone, uspio je da dobije svega stotinak kilograma. Šteta je preko 50.000 KM. Zbog velikih ulaganja i rashoda, kaže, razmišlja o dizanju cijene meda.

- Cijena meda u Sarajevu trenutno je 25 KM. Kod nas je 15, a sad ću vjerovatno i ja dizati na 20, jer ako ne bude lipe, ne mogu nikako da se uklopim - kaže Radaković.

Sa pčelama je svakodnevno i Mile Knežević iz Lamovite. Kako kaže, godina jeste loša, međutim na pčelarima je da pokušaju da spasu što se spasiti može.

Trenutno radi na popravljanju i oporavku pčelinjih društava.

- Šta sad činiti u cijeloj priči, dovoditi ih u stanje za zimovanje, umnožiti pčelinja društva. Otprilike u tom smjeru ide priča do kraja sezone - navodi Knežević.

Ovogodišnji minimalni prinosi bili su veliki udar za pčelare, pa mnogi razmišljaju i o prekidu proizvodnje.

Kako bi prevazišli novonastalu situaciju, nadaju se pomoći nadležnih institucija.

- Nadamo se određenoj pomoći gradske uprave Prijedor koju smo i do danas imali putem podsticaja, od Ministarstva poljoprivrede Srpske takođe, bar oni ljudi koji u zakonskim okvirima imaju pravo na to - rekao je Đuro Kunić, predsjednik Udruženja pčelara "Prva pčela".

Pravo na podsticaj, koji se kreće u rasponu od četiri do šest KM po košnici, imaju pčelari sa preko 50 pčelinjih društava.

Iz prijedorskih udruženja pčelara pozvali su sve pčelare da registruju pčelinjake, jer samo na taj način stiču pravo na podsticaje.