latinica  ћирилица
10/07/2019 |  11:59 | Autor: SRNA

Živko Budimir oslobođen svih optužbi

Bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir danas je u Opštinskom sudu Sarajevo oslobođen krivice po optužnici za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi, te protivzakonito posredovanje.
Bivši predsjednik FBiH, Živko Budimir - Foto: SRNA
Bivši predsjednik FBiH, Živko BudimirFoto: SRNA

Prema mišljenju Suda, ova presuda nije zahtijevala opširno obrazloženje.

Tokom izricanja presude navedeno je i da nije bilo dovoljno materijalnih i subjektivnih dokaza za osuđujuću presudu, prenose federalni mediji.

Predmetom su bili obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac koji su priznali krivična djela i sklopili sporazum sa Tužilaštvom te osuđeni, Petar Barišić, za kojim je raspisana potjernica, kao i pomoćnik ministra pravde FBiH Hidajet Halilović protiv kojeg je istraga obustavljena jer nije bilo dokaza da je učestvovao u krivičnim djelima.

Budimir se teretio da je, djelujući sa drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih lica, među kojima i onih iz političkog života, kao i lica iz kriminalnog miljea, zloupotrebio položaj i ovlaštenja predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz krivične evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

On se teretio i za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja nezakonitim plaćanjem računa, te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, a koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Njegov advokat rekao je da je sporni račun za ručak Budimir platio iz vlastitih sredstava, a da je odijela kupio u autletu u SAD, gdje je bio u zvaničnoj posjeti, a nakon što mu je izgubljen kofer.