latinica  ћирилица
10/07/2019 |  13:57 | Autor: SRNA

Ćorić: Povećanje podsticaja za zapošljavanje od pomoći privredi

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić pozdravio je odluku Zavoda za zapošljavanje da bude odobren 31 milion KM za programe zapošljavanja 6.811 lica, jer bi to trebalo da podstakne zapošljavanje i pomogne privrednicima Srpske.
Pero Ćorić (foto: vladars.net) -
Pero Ćorić (foto: vladars.net)

Ćorić je rekao Srni da je ova odluka znak da više sredstava dolazi u fondove, koji se u suštini finansiraju iz plata zaposlenih i izdvajanja poslodavaca.

- Kada je već tako, ova sredstva na adekvatan način treba vratiti u privredu u funkciju povećanja zaposlenosti - rekao je Ćorić.

On je rekao da, s ciljem povećavanja zaposlenosti i razvoja privrede, treba postići da privredni subjekti povuku i realizuju što više sredstava po pomenutom osnovu.

Ćorić je u vezi sa tim objasnio da se ranije dešavalo da ne budu iskorištena i realizovana sva dostupna sredstva, odnosno njihov manji dio.

- U tom, ili u smislu podsticanja zapošljavanja i privrednika koji razvijaju svoje biznise, potrebno je i redefinisati ulogu Zavoda u cjelini - rekao je Ćorić.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić istakao je nedavno da je prvobitnim akcionim planom bilo predviđeno 16 miliona KM za programe zapošljavanja 4.600 radnika, ali da je, zahvaljujući suficitu Zavoda od sedam miliona KM, sredstvima Svjetske banke od četiri miliona KM, kao i onim koje je izdvojila Vlada Srbije, plan proširen.